MAINOS

Haaveissa oma ravintola? Ota ainakin nämä huomioon

MAINOS - EXPONDO -

Oma ravintola voi olla monen ruoan ystävän haaveena. Unelma saattaa saada kolauksia arjen realiteeteista. Ravintola vaatii paljon kovaa työtä ja riskejä riittää.  Unelma omasta ravintolasta voi tuntua kiehtovalta erityisesti sellaiselle, joka rakastaa työskennellä ruoan parissa. Into saattaa latistua arjen myötä, koska ravintolan perustamisessa ja pyörittämisessä pitää ottaa monia asioita huomioon. Liikeidea saattaa tuntua mahtavalta, mutta kannattavuus ei välttämättä pääse pitkälle.  Ravintoloiden elinkaari on tilastollisesti sangen lyhyt, koska uusia paikkoja syntyy ja kuolee tiheään tahtiin. Moni ravintola joutuu laittamaan pillit pussiin ensimmäisen vuoden aikana. Ravintolatoimintaan liittyy lukuisia kiinteitä kustannuksia ja alussa pitää tehdä myös erilaisia hankintoja.  Hankintoihin kuuluvat esimerkiksi ravintolatilan löytäminen ja tarvittavat tavarat. Tavaroiden hankinta on tehty onneksi erittäin helpoksi. Niitä voi tilata nykyisin verkosta, mihin esimerkiksi Expondo on erikoistunut.   

Luo ravintolallesi konsepti

Ravintolan konsepti on erittäin tärkeä ominaisuus uudessa paikassa. Se on ikään kuin ravintolan sielu, joka sanelee pitkälti muut asiat paikassa. Konsepti kertoo sen, mitä ravintolassa halutaan tarjota.  Ravintolan konsepti määrittelee ravintolan identiteetin ja sen, miten se erottuu muista ravintoloista. Konsepti auttaa myös asiakkaita ymmärtämään, mitä ravintola tarjoaa ja miksi sinne kannattaa pistäytyä.  Ravintolakonseptin luomisessa on tärkeä huomioida useita eri tekijöitä. Siinä pitäisi olla jokin uniikki kulma, joka tekee ravintolasta houkuttelevan ja tarpeellisen.

Konseptin perusteella voidaan päätellä myös paikan keskeisimmät kohderyhmät. Kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi kasvissyöjät, eläkeläiset tai intilaisen ruoan ystävät.  Konsepti auttaa luomaan ravintolalle pyrkimykset ja tavoitteet. Sen avulla voidaan luoda oikeanlainen sisustus ja tapa palvella asiakkaita. Lisäksi ravintolan pitää ottaa huomioon kilpailijat ja niistä erottautuminen otollisella tavalla.   

Mitkä ovat realiteetit ravintolan perustamisessa?

Ravintolan perustaminen on suuri ponnistus, joka vaatii huolellista suunnittelua. Riskejä on monenlaisia ja ne voivat olla suuriakin. Ravintolatyö vaatii ainakin alussa usein kovaa työtä ja pitkät päivät ovat alalla tavallisia.  Kun konsepti on jollain tavalla hahmoteltu, voidaan alkaa selvittää enemmän käytännön asioita. Ravintola tarvitsee sijainnin, työntekijät ja ammattimaisen liiketoimintasuunnitelman. Myös viranomaisten vaatimukset ja lainsäädäntö pitää luonnollisesti ottaa huomioon. 

Yleensä ravintola vaatii jonkinlaista alkupääomaa. Yrittäjän pitää varautua alussa työskentelemään pitkiä päiviä pienellä tai jopa olemattomalla palkalla. Ala on armoton, sillä ahkera työnteko ja mielenkiintoinen konsepti eivät takaa kannattavaa liiketoimintaa eikä pitkää ikää ravintolalle.

Mistä aloittaa?

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole pelottaa innokkaita yrittäjiä laittamaan omat haaveensa pöytälaatikkoon. Oma ravintola on upea saavutus, joka parhaassa tapauksessa mahdollistaa toteuttamaan omaa intohimoaan ja saamaan kohtuullista toimeentuloa.  Ravintola-ala on kuitenkin erittäin oikukas ja monelle ravintoloitsijoille arki saattaa ottaa koville. Sen takia ravintolan perustaminen kannattaa tehdä maltilla ja harkiten, jotta tietää mitä on tekemässä. Voit selvittää aluksi asiaa keskustelemalla muiden ravintoloitsijoiden kanssa ja kysellä heidän arjestaan. Voit jopa seurata heidän työtään, jos he sallivat sen. Käytännön kokemus auttaa aina ja havainnot kentältä auttavat tunnustelemaan omia taitojaan ja motivaatiotaan oman ravintolan perustamiseen.