Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Tähän on tultu

Nivala-lehti+ | Ke 2.5.2018 klo 22:00

Hyvä lukija, luet nyt ensimmäistä kertaa Nivala-lehden uuden päätoimittajan tuntoja. Edellisen kerran kirjoitin tähän lehteen 1982, kesätoimittajana.

Paljon on muuttunut. Pöydällä ei ole enää sähkömekaanista Adlerin kirjoituskonetta, hengentuotettani ei enää ladota eikä lados siirry lehden taittopöydälle vahamyllyn kautta, näppärien käsien taittopuukolla paloittelemana. Välivaiheita työprosessista on karsiutunut ja samalla väkeä.

Tiedotusvälineiden asema on muuttunut. Toimittajien kanssa kilpailee myös sosiaalinen media ja ylipäätään ajankäyttö, se mille suot kallisarvoista aikaasi.

Mutta jotain vanhaakin on, se tärkein, sisältö. Medialla on toivoakseni painavaa sanottavaa, jotain mitä odotat, mistä jopa yllätyt.

Valemedioiden hiipivässä vyörytyksessä meillä on valtti: etiikka, olemme tarkkoja siitä, että tiedot ovat oikein, ja jos eivät ole, oikaisemme. Meillä on arvomme. Me uskomme sananvapauteen ja sen mukanaan tuomaan vastuuseen.

Toivottavasti me toimittajat lisäämme suvaitsevaisuutta. Jos nyt ei kaikkea tarvitse hyväksyä niin ainakin sietää, elää sovussa erilaisine näkemyksinemme, parhaimmillaan toinen toistamme kunnioittaen.

Ja mikä näin paikallislehden vinkkelistä on ollut viime aikoina ilo huomata: paikallislehti on haluttu media.

Ennen tätä tuli kierreltyä sitä paljon parjattua etelän mediaa. Ylellä ja Maikkarilla Helsingissä liki 30 vuotta ja taas Ylellä Mikkelissä reilut kaksi vuotta. Uralle sattui isoja uutistapahtumia – Estonia upposi, prinsessa Diana kuoli, terrori-iskuja Madridissa ja Lontoossa, kotimaan politiikkaa, uudenlaisia poliittisia koalitioita.

Mutta sattui matkan varrelle myös ihmisiä, heidän tarinoitaan. Siinä mielessä iso maailmanluokan uutinen ei eroa paikallisuutisesta. Sekin on tarina, ja niitä me kerromme.

Tulkaapa huomenna perjantaina sankoin joukoin Tupalaan antamaan evästykset paluumuuttajalle. Tarjotaan pullakahvit.

risto.puolimatka@nivala-lehti.fi

#
Fingerpori