tiistai 19.3.2019 | 12:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ely tyrmäsi biolaitosluvan, uusi lupahakemus työn alla

Nivala-lehti+
Ma 11.6.2018 klo 11:20 [päivitetty ma 11:22]

Kaija Vähäsöyrinki

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus vaatii Vaasan hallinto-oikeutta kumoamaan Nivalan kaupungin teknisen lupajaoksen Valion biolaitokselle myöntämän ympäristölupapäätöksen ja palauttamaan asian toimivaltaiselle lupaviranomaiselle uudelleen käsittelyä varten.

Elyn mukaan nyt luvitetusta toiminnasta saattaa aiheutua vesistön pilaantumista, joten kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ei ole ollut toimivaltainen viranomainen vaan luvan myöntäminen kuuluu aluehallintovirastolle (Avi). Lupajaos antoi päätöksen 27. huhtikuuta ja Ely jätti valituksen 28. toukokuuta.

Ely perustelee valitustaan monilla syillä. Lupamääräyksissä on tulkinnanvaraisuutta eikä prosessivesien johtamista Malisjokeen ole kerrottu riittävän tarkasti. Ely:n arvion mukaan myönnetty lupa voi aiheuttaa Malisjokeen merkittävää rehevöitymistä purkukohdan alapuolella etenkin vähävetisenä aikana. Kaiken kaikkiaan hanke olisi pitänyt käsitellä koetoimintalupana eikä ympäristölupana.

– Hanke sinällään on hieno, eikä sitä ole tyrmätty. Halusimme katsoa luvan uudelleen pitoisuusraja-arvojen takia. Asiaa selvitellään uudelleen nopealla aikataululla, kertoo ympäristösuojeluyksikön päällikkö Juhani Kaakinen Pohjois-Pohjanmaan Ely:stä.

Biolaitos-projektin päällikkö Juha Nousiainen Valiosta ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa. Valion tavoitteena on rakentaa vuosien tutkimuksen ja tuotekehityksen tulosten perusteella täysin uudella menetelmällä toimiva laitos, joka käyttäisi lantaa ja muuta biojätettä raaka-aineenaan ja tuottaisi niistä luomukelpoisia typpi- ja fosforilannoitteita sekä biokaasua liikennepolttoaineeksi.

Työ-ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 2,9 miljoonaa euroa energiatukea Valion Nivalan biokaasulaitokselle.

#
Fingerpori