Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Sälää, silppua ja pilkettä

Nivala-lehti+ | To 12.7.2018 klo 09:00

Olkoon tämä kirjoitus tällainen lyhyet erikoiset, kun on sanottavaa monesta asiasta mutta vain vähän kustakin. Aloitetaan otsikon varsinaisesta sisällöstä.

Piti oikein naamakirjassa kysyä, mikä on kiukaan pesässä poltettava saunapuu täällä. Mielessä oli klapi ja pilke, mutta eihän ne nyt niin nivalaisia sanoja ole. Ja halko on metrinen. Kalikkaa, kilkkanaa ja naluakin ehdotettiin.

Siinähän kävi juuri niin kuin Tampereella, jossa ammoin kysyttiin ehdotuskilpailulla mikä vanhan kirjastotalon nimeksi. Eniten ehdotuksia sai ja kilpailun niin muodoin voitti – Vanha kirjastotalo.

Eli saunapuu on nivalaksi saunapuu.

Hautakivistä oikaisupyyntö. Jos on kivi vinossa, seurakunta pyytää omaisia oikaisemaan sen. Oikaisupyyntö tuli uutisestakin, kas kun käytin uudesta (sic!) hautausmaasta nimeä Maijanaho. Minä tein tässä asiassa omavaltaisen päätöksen, linjauksen, niin kuin päätoimittajilla on tapana.

Ajattelin panna pisteen kiistelylle nimestä, koska minulle ei ole käynyt selväksi, miksi se ei kelpaisi viralliseksikin nimeksi. Olen kuullut perusteluja, jotka eivät minua vakuuta.

Siitä on kirkkovaltuusto tehnyt päätöksen kaksikin kertaa, että nimeä ei vaihdeta. Itse sanoisin tässä kohtaa jo ilkeästi, että eihän kyseessä ole nimen vaihtaminen vaan sen ammoisen ja vanhan nimen, jota niin monet käyttävät, virallinen käyttöönotto.

Mutta sen lupaan, että yleisönosasto on tälle asialle avoin. Suorastaan kärtän, perustelkaa, kummaltakin puolelta, te poteroihinne kaivautuneet!

Autoasiaa päätoimittajan kävelyllä. Olen luvannut järjestää lauantaina 14.7. kävelyn kylänraitin alapäähän. Kyseessä on tällainen epätieteellinen muistelo, sillä olin kolmen, neljän vanha, kun sieltä aloin asioita muistaa ja panna merkille, ja asuin siellä noin kymmenvuotiaaksi.

Käyn kyllä läpi keitä missäkin talossa asui ja minkälaista liiketoimintaa siellä harjoitettiin. Mutta ennen kaikkea kerron kaiken, mitä muistan asukkaiden autoista. Se oli sellainen asia, joka kiinnosti nuoren koltiaisen mieltä. Siksikin se oli jotenkin niin kiehtova maailma, kun meillä ei ollut autoa.

#
Fingerpori