maanantai 19.11.2018 | 20:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Suomessa ei ole liian kuuma

Nivala-lehti+ | To 19.7.2018 klo 09:00

”2°C lämpimämpi kuin tänään.”

Tuollainen ilouutinen ilmestyi puhelimen näytölle tiistai-iltana tulevan päivän säästä kertomaan. Hieno homma, joskin jo tiistaina lämpötila oli reilusti yli 30 celsiusasteen, joten ilman paria lisäastetta olisi tässä tapauksessa pärjätty.

Silti, valittaa ei vieläkään saa. Tällaisia lukemia, etenkään useampaa päivää kerrallaan, ei ole joka vuosi - ei välttämättä edes vuosikymmen. Siksi niistä kannattaa nauttia nyt, kun sen paikka on. Talven pakkasia ja syksyn tai kevään märkiä ja loskaisia välikelejä on kyllä riittävästi.

Tämä tietysti terveen ihmisen kannalta. Toki monelle kuumuus on aidosti terveysriski, jonka kanssa ei ole leikkimistä.

Erityisesti ikäihmisiä on muistutettu muun muassa veden juomisen tärkeydestä. Iän myötä janon tunne vaimenee, joten vettä ei välttämättä tule juotua niin paljon kuin helteellä tarvitsisi.

Vanhustentaloissa vesikannuja onkin pyritty jättämään pöydälle muistutukseksi, mutta riittävästä nesteytyksestä pitää muistaa huolehtia kotonakin. Nestehukka (ei se huoltoasemaketjun lippis päässä kulkeva susi) ei ole kiva vieras kenekään kotiin.

Kuumuudesta puheen ollen, tämän viikon polttavin puheenaihe helteen lisäksi on ollut Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaaminen Suomen Helsingissä. Presidentit viskelivät iloisesti jalkapalloa ja vetivät muutenkin yhtä köyttä siinä määrin, että Donald Trumpia syytetään nyt Jenkkilässä maanpetturuudesta.

Ei kai sen miehen kohdalla minkään pitäisi enää yllättää, mutta tulihan tuo näkemys jälleen puun takaa. Kaveri siis totesi, että Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ja jotakuinkin kaikki muutkin asiantuntijat ovat väärässä, ja Vladimir Putin oikeassa. Jokainen valitkoon puolensa, minä uskon sananlaskua miljoonasta kärpäsestä ja erehtymisestä.

Yllämainitun perusteella tapaamisen voittaja oli Venäjä, mutta kilpailussa toiseksi tuli Suomi. Kotimaamme sai runsaasti maailmanlaajuista julkisuutta, ja presidentti Sauli Niinistö pääsi livauttamaan esille myös Suomelle tärkeitä kysymyksiä.

Näyttö lienee sen verran vahva, ettei maanantain tapahtuma jäänyt Suomessa viimeiseksi huippukokoukseksi.

#
Fingerpori