Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tupalan nurkilta, Sini Liikanen: Sulo Vilén -syndrooma

Nivala-lehti+ | To 26.7.2018 klo 06:00

Eletään heinäkuun viimeisiä päiviä, ja alennusmyynnit ovat jälleen riehaantuneet käsistä. Jok’ikisestä kaupasta löytyy läjäpäin puna-keltaisin hintalapuin varustettuja tuotteita, ja alelaareja pursuaa joka kulmasta. Oman elämänsä Sulo Vilénit ovat jälleen päässeet irti.

Kauppojen valheellisista ale-kampanjoista on ollut paljon puhetta viime aikoina. Useita kymmeniä markkinointikieltoja on määrätty Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimesta ihmisten rahapussien suojelemiseksi. Yksi kerrallaan luotettavat liikkeet ponnahtavat huijauksistaan esille, mutta pahimmiksi kelmeiksi ovat osoittautuneet urheilu-, silmälasi- ja huonekaluliikkeet. Säädöksistä huolimatta samat alennustuotteet pyörivät mainoslehtisissä useiden kuukausien ajan huijaten kuluttajia. Oman kukkaron kevenemisestä ei kuitenkaan voi syyttää vain kauppoja.

Ihmisten alehulluus on alkanut hiljalleen lähestymään hulluuden rajaa. Vaikka selvät huijauksen merkit ovatkin leijuneet ilmassa jo ikuisuuden, kukaan ei tunnu tajuavan. Vuosien ajan alennuksessa olleet monitehosilmälasit ja runkopatjasängyt houkuttelevat edelleen kerta toisensa jälkeen uusia asiakkaita. Ei tarvita kuin halpa hinta, kierä kauppias sekä muutaman euron tinkaaminen, ja hetken kuluttua rahattomat tontut poistuvat kaupasta itseensä tyytyväisinä. Satoja euroja laitetaan palamaan laaduttomien aletuotteiden tähden, joita ei välttämättä edes tarvittaisi. Tulipas tehtyä hyvät kaupat!

Mutta ongelmathan eivät tunnetusti koskaan ole käyttäjälähtöisiä. Ehkä alehaukkojen käytös johtuukin niistä todellisista syypäistä, eli hintalapuista ja niiden värityksestä? Sanotaanhan punaisen värin vaikuttavan kiihottavasti ja yllyttävästi – parhaimmillaan väri voikin tehdä katsojastaan rohkean edelläkävijän, joka osaa tehdä nopeita (ja harkitsemattomia) päätöksiä. Keltaisen värin sen sijaan sanotaan aiheuttavan levottomuutta ja innostavan rahan tuhlaamiseen. Ei siis ihme, että asiakkaat joutuvat hulluuden partaalle alelaarien edessä.

Tällaisen Vilén -syndrooman välttämiseksi suosittelen pysymään kotona seuraavien viikkojen ajan. Katkaisuhoito on nimittäin ainoa keino saada pahimmatkin alehaukat tajuamaan oma hulluutensa. Kaappeja pursuavien turhakkeiden selitykseksi kun ei enää pian riitä: ”no kun halvalla sai”.

#
Fingerpori