Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus, Risto Puolimatka: Onko vaaliehdokkaan uskolla merkitystä?

Nivala-lehti+ | Ke 15.8.2018 klo 22:00

Nivala-lehden verkossa julkaisema uutinen Nivalan Keskustan esityksestä kansanedustajaehdokkaaksi on nostattanut kysymyksiä. Onko oikein kertoa, että paikkakunnan keskustan todennäköinen kansanedustajaehdokas Eija-Riitta Niinikoski on vanhoillislestadiolainen?

Uutinen on herättänyt arvostelua ja kiukkuakin mutta myös ymmärrystä ja kannatusta.

Tietoja uskonnollisesta vakaumuksesta kerrotaan uutisessa toimituksen harkinnan mukaan, ei automaattisesti eikä aina ja loppujen lopuksi perin harvoin. Tiedotusväline voi julkaista tiedon silloin, kun toimitus katsoo, että asialla on merkitystä.

Lukija päättää, onko harkinta tehty oikein, ja viime kädessä harkinnan oikeellisuus puidaan Julkisen sanan neuvostossa tai jopa oikeudessa.

Lehtitoimittaja on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Toisaalta vakaumusta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti eikä halventavasti.

Journalistin ohjeet voi lukea kuka tahansa Julkisen sanan neuvoston sivuilta. Toimittajan on ne tunnettava, eikä ole pahitteeksi yleisönkään tietää, mitä on toimitustyön etiikka.

#
Fingerpori