Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Miksi Nivalassa ei kruisailla?

Nivala-lehti+ | To 16.8.2018 klo 07:00

Jokaisen kesäkuukauden ensimmäinen perjantai-ilta on monessa Suomen kaupungissa cruising night, kruisailuilta. Silloin lähinnä jenkkiautojen harrastajat mutta muutkin klassikkoautoilla ajavat ottavat ajopelinsä ulos ja vievät ne näytille ja lipumaan kaupungin kaduille.

Miksi Nivalassa ei kruisailla, tuohon tyyliin?

Tein tuonne keskiaukeamalle haastattelun Nivalan Cadillac-harrastajista. Juttu lähti liikkeelle ihan pienestä: näin kylillä auton, jonka tarina mielestäni ansaitsi tulla kerrotuksi. Kuinka ollakaan, täältä löytyisi sille vielä pari, toinen avo-Cadillac mutta 10 vuotta uudempi.

No, siinähän otti ja kävi niin, että se pari kyllä löytyi, mutta sen maalipinta oli kokenut jotain käsittämätöntä ja alkanut hilseillä. Auto oli hiottu pelkälle pellille eikä ollut niin esittelykelpoinen. Se näkemänikään auto ei sitten ollut Nivalasta, kai, vaikka itse onnistuin olemaan pitkään siinä väärinymmärryksessä.

Lopputulema oli se, että sain keskiaukeaman juttuun kahdeksan muuta Cadillacia. Se oli minulle täysi yllätys, että Nivalasta löytyy tuollainen määrä (ja on niitä vielä lisääkin) yhdysvaltalaisen premium- eli loistoluokan automerkin yksilöitä.

Mutta kovin harvakseltaan olen tuotakaan joukkoa nähnyt Nivalan kylänraitilla muulloin. Koska itse autoihin hurahtaneena otuksena tarkkailen ympäristöä tuoltakin kannalta, jotain silmää hivelevää kylillä aina välillä liikkuu.

On muitakin USA-autoja, 50-60-luvun Mersuja ponttoonia ja fintailiä, kuplavolsuja, Citroënin isoa kissaa, Datsun 120 Y ja 100 A ja monia muita. Autoja jotka kertovat sen ajan tekniikasta ja kauneuskäsityksistä, yhteiskunnasta, menneisyydestämme.

Esitin tuon otsikon kysymyksen Petri Peräaholle, Cadillac-uskovaiselle miehelle, joka pyöritteli asiaa kahdelta kantilta. Toisaalta ei ole oikein löytynyt järjestäjää ja toisaalta, moni ei ehkä haluakaan esitellä autoaan julkisesti. Tiedän kyllä, että Nivalasta löytyy jopa harvinaisuuksia niin monta, että niillä tekisi vaikka museon.

Jos minulla toimittajana on jonkunlaista valtaa, niin tässä kohtaa suosittelen: tuokaa kaunokaisenne näytille säännöllisesti ja tiettyyn paikkaan, meidän kaikkien iloksi.

#
Fingerpori