Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Mikä estää voimasta hyvin?

Nivala-lehti+ | To 23.8.2018 klo 06:00

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kasvateista lähes jokaisella on varmasti tarvittava tietotaito siihen, miten pitää itsestään huolta ja lääkäri vuositarkistuksia vaille loitolla. Silti siinä onnistuu harmillisen harva. Miksi näin?

Syitä on varmasti monia, ja niistä päällimmäinen on yksinkertaisesti se, että hyvinvointi vaatii ponnisteluja. Pitkän työpäivän jälkeen on yksinkertaisesti paljon helpompi jäädä sohvalle katsomaan televisiota sipsipussi kainalossa kuin pukea lenkkareita ja lähteä kävelylle. Vaikka jokainen aivan taatusti tietää, että lenkiltä palatessa on aina parempi olo. Eikä liikkumaan lähteminen koskaan kaduta jälkikäteen.

Tehtäköön selväksi myös se, että minun on turha yrittää asetella tässä asiassa itseäni muiden yläpuolelle. Sohvan kutsu on joka ilta voimakas, ja yleensä niin voimakas, että se vie erävoiton. Ja sekin on hyvä tunnustaa, että omat terveystiedon opinnot rajoittuvat peruskoulun ja lukion pakollisille kursseille. Tieteelliseltä pohjalta täältä ei siis huudella.

Usein ajatellaan, että hyvinvointi rakentuu kahdesta peruspilarista: terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä liikunnasta. Näin eittämättä on. Silti moni meistä syö epäterveellisesti eikä liiku tarpeeksi.

En usko, että tuon asian korjaamiseksi on vippaskonsteja tai lyhyttä polkua. Jos olisi, ne olisi jo löydetty. Kuten todettua, teoriatietoa kyllä on saatavilla, mutta toteutus on asia erikseen. Siihen vaaditaan rutkasti itsekuria, minkä puutteeseen moni projekti tuppaa kaatumaan.

On niin paljon helpompi laittaa uuniin pakasteranskalaisia kuin pilkkoa pellille kasviksia ja vihanneksia. Myös hintansa puolesta einekset ja epäterveellinen ravinto ovat houkutteleva vaihtoehto. Siksi kannatankin ”epäterveellisyysveroa”: jos ihminen haluaa syödä epäterveellisesti, häneltä pitäisi myös veloittaa siitä enemmän. Ei tietenkään ole yhteiskunnan tehtävä holhota kansalaisia syömään oikein, mutta siihen suuntaan kannattaisi ohjata.

Jos joku tämän lehden teemasisältöjen myötä sai innostusta kohentaa elintapojaan, muistutetaan vielä siitä kaikista tärkeimmästä: tee elämäntyyliisi vain yksi muutos kerrallaan.

#
Fingerpori