Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Marja-asemilla puolukka vähissä

Nivala-lehti+ | To 30.8.2018 klo 15:00

Sini Liikanen

4H-yhdistykset Pohjois-Pohjanmaalta Pirkanmaalle välittävät tänäkin vuonna puolukkaa marja-asemiensa kautta. Myös Nivalan 4H-yhdistys ylläpitää tänä vuonna jo kolmatta kertaa omaa marja-asemaansa, joka onkin välittänyt vuosittain yli 10 000 kilogrammaa puolukkaa. Tänä syksynä tilanne on kuitenkin toinen.

– Tähän mennessä puolukkaa on tullut vasta hieman yli 500 kiloa, mikä on todella vähän. Eräänä vuonna ostimme lähes 4 000 kiloa päivässä, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Ojalehto harmittelee.

Viime torstaina avautuneella Nivalan marja-asemalla onkin edelleen hiljaista. Pitkällä ja kuumalla kesällä ei pitäisi olla vaikutusta kuivassa viihtyvään puolukkaan, mutta jostain syystä marjasato on kypsynyt tänä vuonna varsin epätasaisesti. Ojalehdon mukaan myös hirvikärpästen ja ampiaisten suuri määrä on vaikuttanut monen poimijan innostukseen.

– Poimijat kertovat, että tänä vuonna marjaa on ollut todella vähän. Niilläkin alueilla, mistä puolukkaa on normaalisti löytynyt, marjat ovat vähissä. Uskon kuitenkin, että monet ihmiset eivät ole vielä ehkä hoksanneet, että puolukkaa voisi jo kerätä, vaikka se onkin vielä vaalea. Vaalea puolukka käy nimittäin hyvin hillomarjaksi.

Puolukan vähyys näkyy parhaiten marja-asemien päivittäin vaihtuvassa hinnoittelussa. Siinä missä Nivalan marja-aseman ostohinta liikkui viime vuonna 70-90 sentin tienoilla, on se nyt noussut yli euroon. Maanantaina puolukan kilohinta oli 1,30 euroa.

– Viime vuonna marjojen hinta liikkui 70-90 sentin välillä, mutta hinta ei ole vielä kertaakaan noussut euroon. Soittoja ja hinnan kyselyitä on kyllä tullut, mutta siihen se yleensä sitten jää. Tilanne näyttää siis aika huonolta, mutta toivoa on vielä, sillä lämpimiä säitä ollaan luvattu pitkälle syksyyn.

Puolukan keräämiseen on yritetty innostaa myös nuorille suunnatun Bongaa Puolukka -poimintakilpailun avulla. Valtakunnallisen 4H-yhdistyksen järjestämä kilpailu on suunnattu 6-17-vuotiaille nuorille, ja sen ideana on kerätä mahdollisimman paljon puolukkaa. Kilpailuun voi osallistua 4H:n marja-asemalla niin kauan kuin puolukkaa otetaan vastaan.

– Tällä hetkellä kilpailuun on löytynyt Nivalasta vasta yksi osallistuja, joka on kerännyt viisi kiloa puolukkaa, Ojalehto kertoo.

#
Fingerpori