Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hitura sai Nivalassa lisää siivousrahaa – Hallitus esittää kaivoksen sulkemiseen 16,3 miljoonaa euroa

Nivala-lehti+ | To 30.8.2018 klo 11:20 [päivitetty to 11:28]

Risto Puolimatka

Nivala

Hituran kaivoksen alasajo on saanut odotetusti rahaa valtion ensi vuoden menoarviossa. Hallitus esittää eduskunnalle, että Hituralle myönnettäisiin 16,3 miljoonaa euroa sulkemisen kakkosvaiheeseen. Ympäristöministeriöstä arvellaan, että rahan tarve ei lopu tähän.

Käytännössä Hituran jälkihoito on jäänyt valtion ja veronmaksajien kontolle, sillä viimeiseksi kaivosyrittäjäksi jäänyt Belvedere hakeutui konkurssiin loppuvuonna 2015. Kaivostoiminta loppui jo 2013, kun nikkelin hinta putosi alle kannattavuusrajan. Hituran kaivos on koko historiansa ajan taistellut olemassaolostaan nikkelin maailmanmarkkinahinnan mukana, ja kaivostoiminta on keskeytynyt tuon tuostakin.

Hituran kaivoksen sulkemisen II-vaihe toteutetaan vuosina 2019-2021. Tulevina vuosina on tarkoitus sulkea rikastushiekka- ja vesialtaat ja sivukivialue. Tätä ennen kaivoksen jälkihoitoon on tullut valtion varoja viitisen miljoonaa.

Valtio myöntää Hituralle varat momentilta, jolla pyritään torjumaan ympäristövahinkoja ja lisäkustannuksia vaaratilanteissa. Viranomaisten tarve toimia koskee erityisesti maksukyvyttömyystilanteita. Valtio tunnustaa jo momentin perusteluissa, että kustannuksia saadaan tuskin perityksi takaisin vahingon aiheuttajalta.

#
Fingerpori