keskiviikko 21.11.2018 | 09:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Mistä pussista suojelurahat?

Nivala-lehti+ | To 6.9.2018 klo 06:30

Tuiskulan vanha elokuvateatteri on tullut tiensä päähän. Se ei ole ensimmäinen vanha rakennus Nivalassa, jonka kohtalona on tulla puretuksi.

Aivan oikeutetusti vanhan katoamisesta ollaan huolissaan ja pahoillaan. Suojeluakin vaaditaan.

Viimeksi kyläkuvasta katosi Nivalan Osuusmeijerin vanha päärakennus. Sen kerrottiin olleen maakunnan ensimmäinen betonitiilinen rakennus.

Pitääkö vanha tuhota, jotta meillä olisi kehitystä ja uuden ajan monumentteja? Kuinka paljon vanha ja uusi voivat kulkea käsi kädessä?

Suojelulla on tapana nostattaa paljon enemmän kysymyksiä kuin niihin osataan vastata. Mutta lopulta kaikki kiertyy yleensä rahaan. Onhan suojelu toki myös asennekysymys, mutta raha voi olla senkin taustalla. Mitä suojelu maksaa ja ennen kaikkea: kuka sen maksaa ja kenellä siihen on varaa.

Eikä sovi unohtaa ilkivaltaa. Jostain syystä joillakin on ikävä vimma särkeä paikkoja vain siitä särkemisen ilosta. Vahinkoja sattuu, luvattomilla tunkeutujilla, mutta vahinkoa on huono puolustella jos on luvatta liikkeellä.

Nivalan kyläkuva on muuttunut jo sen reilun 50 vuoden aikana, jota itse olen sitä tarkkaillut. Itsekin muistan monen kauniin vanhan rakennuksen saaneen lähteä. Vanha kansakoulu, vanha säästöpankki, Manttaalitalo hevospuomeineen ja kunnantupa, pellervolaisen ja edistysmielisen osuuskaupan rakennukset, Pokela, monesta pienemmästä puhumattakaan.

Lienen itse jossain välimaastossa suojelun suhteen; jotain on syytä säilyttää, osa joutaakin mennä.

Pari mieltä kutkuttavaa kohdetta keksin suoralta kädeltä. Ihan Tuiskulan vanhan elokuvateatterin lähellä jokirannassa on vanha mylly. Olisiko sille käyttöä? Tai olisiko seuraava kesäkahvila radan toisella puolella vanhassa höyryveturiajan vesitornissa?

Suojelu voi olla vetovoimatekijä. Ja ennen kaikkea jos suojelun voi tehdä kannattavasti, vanha pysyy tuottavassa käytössä tai se saa uuden käyttötarkoituksen, mikäs sen mukavampaa.

#
Fingerpori