maanantai 19.11.2018 | 23:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan kutsuntoihin saatiin vielä viime tingassa sotaveteraani

Nivala-lehti+ | Ke 12.9.2018 klo 15:48 [päivitetty ke 15:48]

Risto Puolimatka

Sotaveteraani oli lähellä jäädä ensimmäistä kertaa puuttumaan Nivalan kutsunnoista. Viime vuoden tilanne ei kuitenkaan osoittautunut lopulliseksi, sillä tälle syksylle mukaan oli vielä saatu Toivo Kuoppala, joka kertoi kutsuntoihin saapuneille miehille kokemuksistaan Lapin sodassa. Tämä saattaa kuitenkin olla viimeinen kerta, että kutsunnoissa vielä nähdään sotiemme veteraani.

– Ihan hienoa, että täällä oli veteraani, ja positiivisin ajatuksin menee tämän kautta asepalvelukseen, pohtii Petteri Mönkkönen. Hän on yksi 90 nuoresta miehestä, jotka olivat Nivalan kaksipäiväisissä kutsunnoissa seurakuntakodilla alkuviikosta.

Mönkkönen sai kutsunnoissa palveluspaikan Kainuun prikaatista Kajaanista, mutta hän aikoo vielä hakea Tikkakoskelle lentokoneen apumekaanikoksi.

– Kotona on koneita jonkun verran, kun on maatila, Mönkkönen perustelee.

Kutsunnoissa ei palvelusta Tikkakoskella kuitenkaan pystytty takaamaan, sillä se kuuluu paikkoihin, jonne Nivalasta on erikseen haettava, jos aikoo siellä varusmiespalvelunsa suorittaa. Noin puolet Nivalan asevelvollisista saa palveluspaikan Kainuun prikaatista Kajaanista ja toinen puoli Jääkäriprikaatista joko Sodankylästä tai Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta.

Niiden lisäksi pohjoissuomalaisilla asevelvollisilla on kiintiö Lapin rajavartiostoon Ivaloon. Erätaitoja kysyvään palveluspaikkaan lähtee Nivalastakin vuosittain viidestä kymmeneen miestä, tämän syksyn kutsunnoista yhdeksän. Kiintiöpaikkojen lisäksi voi hakea myös muualle tuon Tikkakosken lisäksi.

Kaupungin tervehdyksen toi yrittäjä, kaupunginhallituksen ja -valtuuston ja myös Nivalan kutsuntalautakunnan jäsen Urpo Korkiakoski. Hän vakuutti nuorille miehille, että armeija ei ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan sieltä voi saada esimerkiksi erätaitoja tai pohjaa johtamiselle. Itse hän oli aikoinaan autojoukoissa.

– Armeijan jälkeen laitoin ensimmäisen kuorma-autoni, ja sillä tiellä ollaan edelleen, Korkiakoski sanoi asevelvollisille.

#
Fingerpori