maanantai 27.1.2020 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Isänpäivä sai uuden merkityksen - Tuomas Anttilalla on edessään ensimmäinen isänpäivä isänä

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
La 10.11.2018 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Iso, mutta erittäin mieluinen muutos. Sellainen lapsen tulo on.

Tuomas Anttilan kohdalla positiivinen muutos tapahtui vajaat puoli vuotta sitten, kun hänen esikoisensa Lukas syntyi.

– Isyyteen on ollut helppo suhtautua, se on tullut kuin luonnostaan, sanoo Anttila, joka kertoo oppineensa puhumaan itsestään kolmannessa persoonassa ”iskänä”.

Perheen perustaminen on ollut Anttilan takaraivossa koko ajan. 32-vuotiaana ajoitus tuntui sopivalta, kun asiasta päästiin yhteisymmärrykseen puoliso Nina Similän kanssa.

– Joskus mietin, missä vaiheessa olisin valmis isäksi. Tuntui kuitenkin, että ei sellaista tunnetta tule koskaan. Siihen pitää vain ryhtyä.

Lukas on päästänyt vanhempansa ainakin toistaiseksi verrattain helpolla, eikä ole turhaan valvottanut öisin. Itkullekin on aina löytynyt pätevä syy, kuten hampaiden tulo.

– Ei voi sanoa, että olisi helpolla päässyt, mutta olisi se varmasti voinut vaikeampaakin olla.

Isyys luonnollisesti mullistaa elämän monella tavalla. Anttilan osalta perheen kasvaminen on käytännön tasolla vaikuttanut ajankäyttöön: lapsi kun vaatii ympärivuorokautista huolenpitoa.

– Tämä on yksi vaihe elämästä. Tietysti omista jutuista ja harrastuksista on pitänyt hieman karsia, ja esimerkiksi hikilenkit ovat pitkälti vaihtuneet kävelylenkeiksi vaunujen kanssa. Lukas rauhoittuu ulkoilmassa, mutta sinne pukeutuminen ei ole hänestä kivaa, isä hymyilee.

Nihakilla projektipäällikkönä työskentelevä Tuomas Anttila aikoo pitää joulun aikaan isyyslomastaan kaksi viikkoa, kun poikakin on jo hieman isompi, ja hänen kanssaan voi touhuta jo monenlaista.

– Työ on projektiluontoista, joten siitä on vaikea olla pitkää pätkää kerrallaan pois. Mutta on hyvä, että vapaita voi palastella osiin. Suuri kiitos Ninalle alkuvaiheen huolenpidosta.

Työnantaja ja työkaverit ovat suhtautuneet Anttilan perheenlisäykseen erittäin positiivisesti, ja kaupunginjohtajakin on kiitellyt syntyvyyden edistämisestä.

Isänpäivää perhe aikoo viettää vierailemalla Lukaksen molempien pappojen luona. Kotona ensimmäistä isänpäivää juhlistetaan kakkukahveilla.

– Onhan se tietysti erilaista kuin ennen, isänpäivä on saanut uuden merkityksen, kun on itsekin isä. Ja varmasti päivälle tulee vielä enemmän merkitystä, kun Lukas kasvaa isommaksi.

Isänpäiväkorttia tuskin kannattaa vielä tänä vuonna hengitystä pidätellen odottaa, mutta Nina Similä vihjaa, että sellainenkin voi olla tulossa, jos löytyy sopivia maaleja sellaisen tekemiseksi.

Vaikka poika on vielä pieni, on Tuomas Anttilalla jo paljon suunnitelmia vastaisen varalle. Anttila aikoo tutustuttaa poikansakin elektroniikan ja muiden vempeleiden pariin.

– Radio-ohjattavan auton voisimme yrittää koota itse osista. Joku pelikone pitänee ostaa, ja yksi romuralliaiheinen lautapeli on jo odottamassa, ettei tarvitse taas Kimbleä ja Afrikan tähteä pelata, Anttila naurahtaa.

Myös kädentaitoja hän suunnittelee siirtävänsä seuraavalle sukupolvelle: Anttila on aikoinaan tehnyt oman isänsä kanssa esimerkiksi jousipyssyjä ja muita puukäsitöitä. Hän ei panisi pahakseen, vaikka kiinnostus laitteita, rakentamista ja muita käsitöitä kohtaan jatkuisi suvun perintönä myös pojalle.

#