sunnuntai 26.5.2019 | 16:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Mikä Suvantokodissa meni vikaan?

Nivala-lehti+
To 29.11.2018 klo 06:30

Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. Tuli vain mieleeni, kun kyselin tuossa Suvantokodin kiemuroiden perään.

Tuetun palveluasumisen Suvantokoti menettää asukkaansa tammikuussa. Asukkaat muuttavat naapuriin Kestin upouuteen kaupungin omistaman yhtiön taloon. Siinä ei ole mitään äimistelemistä, sillä saavathan seniorit oivan uuden kodin itselleen semminkin, kun talo on alusta lähtien rakennettu tuetun palveluasumisen tarpeisiin.

Suvantokotia ylläpitää Nivalan Vanhustenkotiyhdistys. Yhdistys yllätettiin elokuussa suunnilleen housut kintuissa, kun Suvantokotiin vuokralaiset hankkinut peruspalvelukuntayhtymä Kallio päätti, että eipä hanki enää. Siitä tuli Vanhustenkotiyhdistykselle hätä, mistä nyt saadaan vuokrarahat, joilla puolestaan on lyhennetty yhdistyksen velkaa.

Se tässä nyt kuitenkin ihmetyttää, että olisi kai kaupungin pitänyt tietää, että näin käy. Kesti on kaupungin tytäryhtiö ja käytännössä Vanhustenkotiyhdistyskin hoitaa sitä virkaa, mitä ennen teki kunnalliskoti. Sitä sanaa ei enää käytetä, mutta käytännössä vanhusten palvelut tarjoaa kaupunki, vaikkapa nyt sitten sen Kallion tai Vanhustenkotiyhdistyksen kautta.

Nyt kun lainamaksuun ei ole varaa, vedetään ainakin sen verran henkeä, että yritetään saada asiat järjestymään. Kaupunki on yhdistyksen lainojen takaaja, ja pahimmillaan lainat kaatuvat takaajansa maksettavaksi. Siinä on kaupungilla reilun 700 000 euron intressi, mistä Suvantokodille uudet asukkaat.

Se on vaikeaa, tai kuten virkamiehet sen sanovat, haasteellista. Vanhusväestöä tuetaan yhä enenevässä määrin omaan kotiin, ja tuettu palveluasuminen on vasta se viimeinen vaihtoehto, jos omassa kodissa asuminen käy liian, kyllä, haasteelliseksi.

Julkisilla rakennuksilla on käyttöikänsä, joka saattaa olla laskennallisesti vain 20 vuotta. Suvantokoti on ollut olemassa jo liki kolme vuosikymmentä, mutta tuskin senkään elinkaaren on ennustettu tulevan päähänsä ennen kuin lainat on maksettu.

Tällaisia minä vain ihmettelen. Mieluusti näkisin, että seuraavan Nivala-lehden yleisönosastossa joku asiantuntija tai asianosainen suorastaan kertoisi, menikö joku vikaan ja jos niin miksi.

#