sunnuntai 26.5.2019 | 16:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Matka eikä vain päämäärä

Nivala-lehti+
Ke 5.12.2018 klo 06:00

Etelään joulukuuta, eli on jo sallittua kuunnella ainakin varovaisessa määrin joululauluja. Harmi vain, että joulukuun alkuun sopivia joululauluja on kovin vähän.

Mietitäänpä niitä kaikkein ikonisimpia joululauluja. Aloitetaan vaikka kappaleesta, jonka voisi nimen perusteella olettaa kuvaavan matkaa kohti joulua, eli Tulkoon joulu. Sen kertosäe alkaa toteamuksella, jonka mukaan joulu on täällä taas. Ei ole, siihen on vielä liki kolme viikkoa.

No, ei siinä, onhan niitä vaihtoehtoja levylautaselle laitettavaksi. Kuten vaikkapa ikiklassikko Sylvian joululaulu. Siinä tosin joulu joutuu Pohjolaan heti kättelyssä, joten eipä kelpaa sekään vielä aikoihin.

Ihan sieltä pahimmasta päästä on perinteikäs Jouluyö, juhlayö. Eittämättä hieno ja arvokas teos, mutta sopii vain yhteen ainoaan yöhön vuodessa. Ja yölläkin yleensä nukutaan. Käyttöarvo jää vähäiseksi.

Arkihuolesi kaikki heitä. No mielelläni, mutta pomo ei välttämättä arvostaisi, jos tekisin sen näin joulukuun viidentenä. Malttaa pitää senkin kanssa.

Eipä englanninkielisten joululaulujen suhteen mene paljon paremmin. Esimerkiksi Santa Claus is coming to town on ajankohtainen vasta aatonaattoiltana, jolloin televisiossa nähdään, kuinka Joulupukki on jo kiertueelleen lähtenyt.

Last Christmas ei omaa tuota vikaa, mutta se taas sukeltaa menneisyyteen. Minä kun haluaisin joulunodotukseen sopivaa musiikkia, en tulevalla hekumointia tai menneiden muistelua.

Toinen seikka, mikä joululauluissa nykyään hiertää, on lumen pitäminen itsestäänselvyytenä. Totta kai olisi ideaalia, että jouluna olisivat ne kuuluisat hanget ja korkeat nietokset, mutta 2010-luvulla se ei ole realismia läheskään joka vuosi.

Jaetaan loppuun vähän kehujakin. Aattopäivän Lumiukosta tuttu Avaruus eli Walking in the Air on upea laulu. Sitä tuli alakoulussa soiteltua siinä määrin, että osaisin edelleen kertosäkeen kellopelillä. Muuta soitinta en sitten koskaan olekaan osannut soittaa.

Löytyyhän toki jo itsenäisyyspäivän ympärillekin omat teoksensa. Ainakin Wejjon Perikunnan versio Taistelijasta pitää tänäkin vuonna soittaa läpi.

#