sunnuntai 26.5.2019 | 15:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus, Risto Puolimatka: Itsenäisyys on vahvaa laatua

Nivala-lehti+
Ti 4.12.2018 klo 22:00

Torstaina vietetään valtakunnan 101. itsenäisyyspäivää. Kuka juhlallisin, jopa hartain, kuka iloisin ja riehakkain mielin, kuka mieltään osoittaen.

Suomen itsenäisyys kestää kyllä, ei edes natise liitoksissaan. Meillä on itsenäisyys, jonka eteen on tehty töitä ja taisteltu niin, että yhteiskuntajärjestelmän vastustajillakin on mahdollisuus ja oikeus vapaasti ilmaista mielipiteensä. Vakaa ja vapaa demokraattinen valtio kestää sen, että sitä vastustetaan jopa sisältä päin.

Itsenäisyyteen liitetään usein sotilaallisuus, maanpuolustus ja maanpuolustustahto. Sota-aikana ne olivat kansakunnan elinehto, mutta tänä päivänä puolustusvoimat on hyvä olla olemassa sillä toivomuksella, että sen pelkkä olemassaolo riittää eikä sen tarvitse ottaa kykyään käyttöön.

Uskon, että kaikki lukijat ymmärtävät tämän oikein ja sotaveteraanien tekoja kunnioittaen: toivottavasti meillä on joskus Nivala, Suomi ja koko maailma, jossa ei ole yhtään sotaveteraania.

Näillä sanoilla Nivala-lehti toivottaa lukijoilleen hyvää Suomen itsenäisyyspäivää. Vietettäköön sitä sillä tavalla, miten oman valtion itsemääräämisoikeus ja yhteistyö muiden maiden kanssa on itse kullekin tärkeä.

#