sunnuntai 26.5.2019 | 16:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jätevesiviemäriin johdetuista hulevesistä tulossa lasku kiinteistöille. Sadevedet kuormittavat puhdistamoa turhaan ja tulevat kalliiksi.

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Pe 7.12.2018 klo 08:00

Nivalan Vesihuolto kartoittaa parhaillaan, minne keskustan kiinteistöjen rännien ja salaojien sadevedet päätyvät. Vesihuollolla on huoli siitä, että vesiä johdetaan viemäriverkkoon, mikä tulee yhtiölle ja sitä kautta myös sen asiakkaille kalliiksi.

Vastaisuudessa viemäriin johdettavista hulevesistä lähtee kiinteistölle lasku. Lasku tulee vain niille kiinteistöille, joiden hulevedet menevät jätevesiviemäriin, ei muille

– Tämä on oikeudenmukaisuusmaksu. Peritään se niiltä jotka kustannukset aiheuttavat, ei niiltä jotka eivät aiheuta. Maksu jää tietenkin heti pois, jos kiinteistölle tehdään salaojaremontti ja kuivatusvedet johdetaan asianmukaisesti kaupungin sadevesiviemäriverkkoon, sanoo Vesihuollon toimitusjohtaja Olli Jokinen.

Hulevesimaksu on arvonlisäveroineen vajaan 190 euroa vuodessa. Se peritään vesilaskun yhteydessä ja se on vajaa viisi kymppiä kolmen kuukauden välein. Maksu tulee voimaan vuoden alusta, ja ensimmäinen hulevesimaksu näkyy maaliskuussa lähetettävässä laskussa.

Kartoitusta on tehty kysymällä tietoja suoraan kiinteistöiltä sekä omalla selvitystyöllä muun muassa viemäriverkostoa savuttamalla. Kerättyjen tietojen perusteella arvioidaan, että keskustan alueella olisi satakunta kiinteistöä, joiden hulevedet menevät jätevesiviemäriin.

Varsinkin vanhempien kiinteistöjen osalta ei ole tarkkaa tietoa siitä, minne kiinteistöjen kuivatusvedet on johdettu. Tietoa ei ole välttämättä edes kiinteistön omistajallakaan.

Sadevedet lisäävät täysin turhaan puhdistukseen menevää veden määrää, mistä taas Nivalan Vesihuollolle tulee lasku veden puhdistajalta. sateista riippuen ”turhaa” puhdistettavaa on vuodessa 100 000-300 000 kuutiota. Tuosta määrästä tokikaan kaikki ei ole kiinteistöiltä peräisin, vaan joukossa on myös muita valumavesiä. Normaalia jätevettä keskustan kiinteistöistä tulee noin 300 000 kuutiota vuodessa.

#