maanantai 28.9.2020 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Asukkaat muuttivat Kestinpuiston palvelukotiin - "Entisen kodin akkunaan näkyi, kun tätä taloa rakennettiin"

Eetu Kupulisoja
To 17.1.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kestinpuiston palvelukodissa on reilun viikon ajan asunut 32 uutta ja tyytyväistä asukasta. Uuden tehostetun palveluasumisen yksikön arki hakee vielä uomiaan, niinpä palveluesimies Lea Päiveröinen vertaa tilannetta tauluun: kehykset ovat olemassa, mutta itse maalaus vielä suurilta osin puuttuu.

– Asukkaat muuttivat tänne Lystilästä ja Suvantokodista, hoitajia tuli niiden lisäksi myös Niittykodista. Nyt tutustutaan toisiimme ja etsitään toimintatapoja, Päiveröinen valottaa.

Suvantokodista tulleille muutto tuli eteen pikaisella aikataululla, sillä tieto Suvantokodin tyhjentymisestä tuli marraskuun lopussa. Omaisille ja asukkaille uuteen yksikköön muuttamisesta tiedotettiin 16. lokakuuta.

Kestinpuistoon hyvin kotiutuneet Maija Kangas ja Emma Marjoniemi eivät muuttoa hätkähtäneet.

– Oli se ensin järkytys, kun piti muuttaa, mutta mielenkiinnolla tulin tänne, karvoskyläläinen Marjoniemi kertaa.

– Entisen kodin akkunaan näkyi, kun tätä taloa rakennettiin. Silloin ei vielä tiennyt, että tästä tulee uusi koti, maliskyläläinen Kangas jatkaa.

Molempien mielestä Kestinpuisto on ollut hyvä ja viihtyisä paikka asua. Marjoniemen mukaan sänky on ollut liiankin uninen - yöhoitajien vierailuista ei ole tiennyt mitään.

Suurin muutos Suvantokotiin verrattuna ovat olleet yhteiset ruokailuhetket: aiemmin jokainen söi omassa huoneessaan, mutta Kestinpuiston jokaisessa siivessä on tupa, jossa asukkaat ruokailevat yhtä aikaa.

– Täällä on astiatkin talon puolesta. Eikä tarvitse tiskata, saa vain jättää pöytään.

Jos tuli muutto yllätyksenä asukkaille, niin yhtälailla se yllätti myös omaiset. Maija Kankaan tytär Aini Nikula kertoo ensin hämmästyneensä, miksi hyvästä talosta muutetaan pois, mutta asiaan perehdyttyään hän ymmärsi, että tehostetun palveluasumisen tarvitsijoille Kestintupa on paljon parempi vaihtoehto.

– Täällä on hyvät ja nykyaikaiset tilat, joissa myös hoitajien on tosi hyvä työskennellä. Myös asukkaiden keskinäinen tapaaminen joka päivä on hyvä asia, Nikula iloitsee.

Kestinpuisto koostuu kolmesta siivestä: Metsola, Toivola ja Kurkela. Siivet ovat sikäli samanlaisia, että jokaisessa siivessä on kymmenen huonetta. Kahdesta siivestä löytyy pariskunnalle soveltuva kahden henkilön huone, joskaan tällä hetkellä asukkaina ei ole yhtään pariskuntaa.

– Tämä on kuin talo, jossa on kymmenen asuinhuoneistoa sekä yhteinen keittiö ja kodinhoitohuone. Ihaninta on kuulla se innostunut puheensorina yhteisten ruokailuhetkien aikana, Lea Päiveröinen myhäilee.

Henkilökunnalla ei ole erikseen määriteltyjä omia taukotiloja, joten he syövät ja kahvittelevat milloin missäkin - vaikkapa asukkaiden kanssa.

– Me kaikki olemme samaa suurta perhettä.

Viime viikon maanantaina tapahtunutta muuttoa pohjustettiin henkilökunnan ja omaisten kanssa edeltävällä viikolla. Palveluesimies Päiveröinen jakaa kiitosta molemmille, sillä yhteistyö oli avainasemassa muuton sujumisen kannalta.

Asukkaat ja omaiset ovat saaneet sisustaa huoneet haluamaansa muottiin. Huoneissa onkin monenlaista tavaraa: yhdestä löytyy kookas kirjahylly, toisesta näyttävä tv-taso ja kolmannesta mukava nojatuoli. On vaikea uskoa, että pohjimmiltaan kaikki huoneet ovat samanlaisia.

– Huoneita on sisustettu yhdessä mahdollisimman kodinnäköisiksi huonekaluilla ja tekstiileillä. Kodinomaisuutta pyritään koko ajan lisäämään muun muassa hankkimalla huoneisiin taulukiskoja.

Kestinpuiston omat kalusteet ovat kotimaisia ja hyväksi havaittuja - samanlaisia käytetään sekä Sievin Pajulassa että Ylivieskan Ratapuistossa.

Tehostettu palveluasuminen

Tarkoitettu ikäihmisille, jotka eivät heikentyneen toimintakykynsä vuoksi selviydy omassa kodissaan asumisesta itsenäisesti tai omaisten/kotihoidon palvelujen turvin. Hoito on ympärivuorokautista.

Asukas vuokraa asunnon ja sisustaa sen läheistensä kanssa omilla kalusteillaan. Jokaisella asukkaalla on ensisijaisesti oma huone ja siihen liittyvä hygieniatila. Käytössä on esteettömiä yhteisiä tiloja, joissa voi ruokailla ja viettää aikaa toisten asukkaiden kanssa.

Kuntoutumista edistävä hoitotyö tukee asukkaan toimintakykyä niin, että itsemääräämisoikeus ja omatoimisuus säilyy. Asukkaiden voimavarat ja toiveet huomioidaan arjessa.

Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja hoitohenkilökunnan jatkuva läsnäolo luovat turvallisen, kodinomaisen kannustavan ilmapiirin. Asukkaan omahoitaja laatii hoito- ja palvelusuunnitelman yhdessä asukkaan ja omaisen/läheisen kansssa.

Lähde: PPKY Kallio

#