maanantai 27.1.2020 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Alkuvuoden vauvat syntyivät Kokkolassa - Petäistöille syntyi poika, Myllylöille tyttö

Maritta Raudaskoski Nivala-lehti
Ke 23.1.2019 klo 15:45 [päivitetty ke 16:03]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tammikuun toisena päivänä syntyi kahteen nivalalaisperheeseen vauva. Koska Oulaskankaan sairaalan synnytysosasto oli lopettanut toimintansa, synnytyspaikaksi molemmille perheille tuli Kokkola.

Auli ja Hannu Petäistön perheeseen vauva syntyi 2.1. aamulla kello 6.18. Perheessä oli jo aiemmin neljä lasta, joten tilanne osattiin hyvin ennakoida.

– Kaikki meni hyvin, eikä matkasta tullut mitään ylimääräistä haittaa tai rasitetta, kertoo äiti.

Isä Hannu Petäistö oli mukana synnytyksessä, niin kuin on ollut mukana kaikkien muidenkin lasten syntyessä. Hän kertoo, että matkaan kotoa Kokkolaan kuluu aikaa noin puolitoista tuntia.

Uusin tulokas on tummatukkainen poika. Syntyessään hän painoi 3315 grammaa ja oli 49 senttiä pitkä.

Petäistön perhe asuu Erkkilässä, kauniin maalaismaiseman ympäröimässä, tilavassa omakotitalossa. Erkkisjärvi on lähellä ja kouluun on matkaa vain 800 metriä. Eetu-poika kertoo, että heillä on oma jääkin takapihalla luistelua ja pelaamista varten.

– Täällä on lapsiperheen hirveän hyvä olla. On tilaa sisällä ja ulkona, miettii isä.

Vauvan lisäksi perheeseen kuuluvat lapset ovat pian yhdeksän vuotta täyttävä Oona, viisi ja puolivuotias Viola, seitsemänvuotias Eetu ja vuoden ikäinen Niklas.

– Vauvan kanssa kaikki on mennyt hyvin. Yöllä herätään syömään muutaman kerran, mutta se kuuluu asiaan, kertoo Auli Petäistö.

Jenni ja Petri Myllylän perheen vauva oli toinen lehdessä ilmoitetuista 2.1. syntyneistä nivalalaisvauvoista. Perhe meni Kokkolaan aamulla kahdeksaksi ja vauva syntyi kello 12.30. Isä oli mukana synnytyksessä.

– Päivän ehdin olla mukana, mutta neljäksi piti ehtiä hakemaan Miiaa päiväkodista, Petri kertoo.

Tyttövauva painoi syntyessään 3500 grammaa ja oli 48,5 senttiä pitkä. Kaikki on sujunut hyvin. Vauva viettää tyytyväistä vauvaelämää, eli syö ja nukkuu. Yöllä vauva herää syömään pari kertaa.

Myllylän perhe asuu keskustassa viihtyisässä omakotitalossa. Perheen toinen lapsi Miia on neljävuotias. Miia odotti kovasti pikkusiskoa ja hoitaa sitä nyt innokkaasti.

– Kyllä hän on reippaana apulaisena, ja tuo mielellään sitteriä ja harsoja tai mitä vauvan hoidossa tarvitsen. Kotiin tullessa Miia ei tahdo haalaria ehtiä riisua, kun jo kiirehtii vauvaa katsomaan.

Jenni Myllylä kertoo, että Kokkola oli miellyttävä synnytyspaikka, mutta aika täydeltä siellä vaikutti.

– Yhtään ylimääräistä aikaa siellä ei synnyttäneitä pidetä, vaan kotiutetaan mahdollisimman pian.

Miialta jääneet vaatteet ja tarvikkeet ovat olleet tallessa ja otettu nyt uudelleen käyttöön.

– Niillä oli helppo jatkaa. Itkuhälyttimet on vaihdettu uudempiin ja pinnasänky uusittu, koska Miialla oli lainasänky. Muuten mennään enimmäkseen entisillä tavaroilla, kertoo Jenni.

#