tiistai 26.5.2020 | 10:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nivalan martoilta kakkukahvikutsu maailman suurimpaan marttailtaan, kun kattojärjestö täyttää 120 vuotta – Samalla houkutellaan uusia jäseniä

Risto Puolimatka
La 26.1.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Juuri nyt Nivalan martoilla lankakerät pyörivät ja neulepuikot napsuvat. Meneillään on urakka, jolla on tarkoitus saada kaikille tämän vuoden ensisynnyttäjille ja -adoptoijille villasukat. Tavoitteena on kutoa vähintään 130 paria sukkia. Samaa työtä tekevät muutkin marttayhdistykset, sillä valtakunnallinen kattojärjestö täyttää 120 vuotta. Nivalan marttojen sukat lahjoitetaan Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosaston kautta.

– Jonkun verran on saatu nuorta polvea mukaan, mutta tahtovat olla kiireisiä, sanoo Nivalan Marttayhdistyksen sihteeri Merja Suhonen.

Siinä on juhlavuodellekin haastetta. Nivalassa on nyt 35 marttaa, ja lisää toivotaan, nuorempia ja vanhempia. Nuorimmat ovat nyt kolme-, neljäkymppisiä, eikä heitä ole monta.

Sama ongelma tuntuu olevan myös valtakunnallisessa järjestössä.

– Ihmiset eivät rohkene tulla jäseniksi, kun luulevat, että pitää olla kotitalouden erityisosaaja, Suhonen sanoo.

Martat haluavat houkutella uusia jäseniä mukaan toimintaan ja nimen omaan oppimaan.

– Piti opettaa silmukoiden luominen alusta asti, sanoo Nivalan yhdistyksen puheenjohtaja Aune Pääkkö kokemuksistaan sukankudontakurssilta.

Kursseja martat järjestävätkin. On ollut tai tulossa sukankudonnan ja kasvisruuan kursseja, on luennoitu gluteenittomasta ruokavaliosta, puutarhan vieraslajeista ja arkiruuasta. Villiyrttiretkellä poimittiin luonnosta villiyrttejä ja saatiin tietoa luonnossa kasvavista syötävistä villiyrteistä.

Nyt puhutaan paljon muoviroskasta ja mikromuoveista ja muovin turhasta käytöstä. Tässä kohtaa Nivalan martat suorastaan kehaisevat itseään, sillä he puuttuivat tähän asiaan jo 2011.

– Silloin jaettiin kaikille kävijöille kangaskassit, sanoo Saara Isomaa, joka on ollut jäsen likimain Nivalan osaston perustamisesta saakka ja myös yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja.

Vuosien saatossa artat ovat olleet mukana myös tapahtumien järjestäjinä. Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Nivalassa 1969 martat olivat emäntinä. Viime aikoina tapahtumia on järjestetty yhteistyössä muiden kanssa, muun muassa eri yhdistysten, seurakunnan ja kaupungin kanssa.

Meneillään olevaan sukankutomiskampanjaan on houkuteltu myös ulkopuolisia. Siihen on saatu myös tukea Nivalan kauppaliikkeistä, sillä ne ovat lahjoittaneet martoille kolmattakymmentä lankakerää. Yhdestä lankakerästä tulee pari sukkia, ja siihen menee aikaa näppärältä neulojalta yksi iltapuhde.

Marttojen valtakunnallinen 120-vuotisjuhla on tammikuun viimeisenä päivänä. Silloin martat kautta maan kutsuvat ihmisiä samaan aikaan kakkukahveille. Nivalassa kahvitellaan Vesitalolla.

Nivalan Marttayhdistys on kattojärjestöään nuorempi. Nivalan yhdistys perustettiin 1961, ja silloin ensimmäisenä puheenjohtajana toimi kätilö Kerttu Lentonen.

#