tiistai 26.5.2020 | 10:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kalevalalle taas ansaitsemansa huomio - Kerttulassa järjestetään Kalevalan päivän juhla laulun, soiton, lausunnan ja näyttelyiden merkeissä

Eetu Kupulisoja
To 21.2.2019 klo 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalevalan päivä oli takavuosina ja -vuosikymmeninä merkittävä juhlapäivä myös Nivalassa, mutta viime vuosina se on ollut lähinnä päivä muiden joukossa. Viikon kuluttua asiaa pyritään tekemään muutos, kun Jokilatvan opiston väki musiikinopettaja Olena Mikhailovan johdolla järjestää Kerttulassa Kalevalan päivän juhlan.

– Ihmettelen, kuinka näin pienellä kansalla on sellainen eepos, Mikhailova sanoo.

Hän tutustui Kalevalaan suomen kielen kurssilla heti Suomeen tultuaan. Teos herätti kiinnostusta, ja Mikhailova luki sitä myös kotona.

– Kun olin ensimmäistä kertaa Kapinaviikolla vuonna 2006, siellä oli upeita kansantanssi ja -lauluesityksiä. Ne ovat kuitenkin hiljentyneet pikku hiljaa. Kiinnostus on hiipunut, hän harmittelee.

Viikon kuluttua kiinnostusta herätellään Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivänä perinteisen kalevalaisin menoin. Juhlan ohjelmassa on monenlaista laulua, soittoa ja lausuntaa.

Musiikista vastaavat Niekut, ortodoksikuoro sekä mieskuorolainen. Vierailevana laulajana esiintyy haapavetinen Diana Seppä. Kanteletta soittavat sekä Noora Hemmilä että Jokilatvan opiston kantelepiiri.

Lausuntapuolesta vastaavat Elli Viitakangas Nivalan Karjalaseurasta sekä Eila Markkinen Haapajärveltä. Lisäksi Kerttulassa esillä ovat opiston tuohi- ja kuvataidepiirien näyttelyt.

– Kalevalan päivän juhla ei voi olla yleisöllekään passiivinen tapahtuma. Ohjelmassa on myös yhteislaulua ja yleisö saa tulla mukaan muutenkin, Olena Mikhailova rohkaisee.

Tapahtumajärjestelyissä ovat mukana myös kaupungin kulttuuripalvelut. Kulttuurituottaja Heidi Kangaskokko näkee erittäin tärkeänä, ettei Kalevalan kaltaisen kansanperinteen anneta hukkua, sillä siitä ammennetaan paljon myös tähän päivään.

– Kalevalan ylläpitäminen ei saa olla vain koulujen vastuulla. Koulut kyllä tekevät minkä ehtivät, mutta on hienoa, että myös muut tahot järjestävät tällaista, Kangaskokko iloitsee.

Kangaskokko muistuttaa, että kaikki elementit ovat olleet tähänkin saakka olemassa, niitä ei vain ole kasattu yhteen paikkaan.

Elli Viitakangas muistelee, että etenkin 1980-luvulla Nuorisoseuralla järjestettiin Kalevalan päivän tapahtumia, mutta nyt perinne on unohtunut.

– 40–50-luvulla luettiin koulussa joka maanantai Kalevalaa. Muut eivät tykänneet, minä rakastin, Viitakangas muistelee.

Torstain tapahtuma on suunnattu koko perheelle. Järjestäjät toivovatkin, että paikalle tullaan ”sotkemaan sukupolvet keskenään”.

– Eri-ikäisillä on omia tapahtumiaan, mutta harvoin kaikki ovat samassa tapahtumassa. Sukupolvien välinen jatkuvuus on rikki, Olena Mikhailova toteaa.

Tämän vuoden tapahtuma koottiin kasaan nopealla aikataululla, mutta siitä on tarkoitus tehdä perinne ja ensi vuodeksi mukaan toivotaan esimerkiksi kouluja.

– Kouluilla Kalevalan päivä varmasti näkyy, mutta se ei näy kouluista ulos. Jatkossa olisi mukava saada kouluilta mukaan esimerkiksi näyttelyitä tai esityksiä, Heidi Kangaskokko vinkkaa.

#