sunnuntai 26.5.2019 | 16:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan Tupalan nurkilta: Seppo ja muut some-tähdet

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti+
To 14.3.2019 klo 06:00

Kukapa meistä voisi vastustaa söpöjä eläimiä? Ei monikaan. Ei siis ihme, että eläinten sosiaalisen median tilit ovat nykypäivänä huippusuosittuja.

Suomen tunnetuimpia eläinsometähtiä on Seppo-koira. Sillä on eri sosiaalisen median kanavissa yhteensä yli 40 000 seuraajaa. Pari viikkoa sitten julkaistiin myös kirja Seppo - hyvän mielen konsultti. Opus on tällä hetkellä kustantajansa Docendon verkkokaupan myydyin teos.

Mistä Sepon ja muiden eläinten somesuosio sitten johtuu? Eittämättä yksi syy on eskapismi eli todellisuuspako. Meillä jokaisella on arjessa omat raskaat haasteemme. Vapaa-ajalla sosiaalista mediaa selatessa ei haluta ruokkia mieltään lisähuolilla.

Silloin halutaan taantua lapsen tasolle ja kuvitella, että isäntiensä ja emäntiensä lemmikin nimissä kirjoittamat ajatukset ovat totta. Lisäksi monien mielestä eläinten elämä, joskin runsaasti mielikuvitusta ja värikynää sisältävänä, on yksinkertaisesti kiinnostavampaa seurattavaa kuin ihmisten vastaava.

Suosiota selittää siis ristiriita. Kun hassuja ja inhimillisiä asioita tekee karvainen nelijalkainen, joka ei todellisuudessa ole kiinnostunut kuin ruoasta ja leikkimisestä, se vetoaa ihmisiin. Vaikka asiat itsessään olisivat minkälaisia. Ulkomuoto ja söpö katse antavat paljon anteeksi.

Eläinten kansansuosio ei toki ole uusi ilmiö. Hieman Sepon näköinen, kuitenkin eri rotua oleva Lassie hurmasi jo 1940-luvulla. Eränkävijät-sarja palkittiin viime vuonna Venla-palkinnolla, kiitos sydämiä sulattaneen Äijä-koiran.

Suosittuja tv-tähtiä ovat myös poliisikoirat. Esimerkiksi Poliisit-sarjasta tutun huumekoira Severin kuolema viime syksynä oli iso uutinen, joka poiki runsaan määrän suruviestejä. Kaukana olevistakin eläimistä tulee nykytekniikalla äkkiä läheisiä.

Kuten tämäkin kirjoitus on osoittanut, ovat suosituimmat some-eläimet tyypillisiä lemmikkejä, etupäässä koiria. Nivalassa on todistettu, että myös hieman - ainakin kaupunkilaisittain - eksoottisemmillakin eläimillä saa suosiota.

Marja ja Pekka Mönkkösen maitotilan tililläkin seikkailee kissoja ja koiria, mutta suurin myyntivaltti ovat silti lehmät. Eläin kuin eläin myy, kun sen osaa markkinoida taitavasti.

#