sunnuntai 26.5.2019 | 16:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nouseeko Kukonahoon sittenkin tuulivoimala? Nivalan keskustalaisilla edelleen kielteinen kanta, mutta voimayhtiö uskoo yleiskaavan mahdollistavan etenemisen

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Ti 12.3.2019 klo 16:10 [päivitetty ti 16:13]

Nivalan Kukonahoon kaavailtu tuulivoimala hakee poikkeamislupaa rakentaa isompia tuulimyllyjä. Päivitetyn suunnitelman mukaan Kukonahoon nousisi vähemmän tuulimyllyjä, mutta ne olisivat alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna isompia.

Voimayhtiö TM Voima arvioi, että nykyiset luvat pitää osin päivittää, koska tuulivoimateknologia on muuttunut. Tästä syystä olemassa oleva kaava on osaksi vanhentunut.

Nivalassa on ollut vallalla se käsitys, että paikkakunnalle ei rakenneta tuulivoimaa niin kauan kuin Keskustan kunnallisjärjestöllä on kielteinen kanta tuulivoimaan. Keskustalla on kaupunginvaltuustossa liki kahden kolmasosan enemmistö.

TM Voima aikoo hakea tämän kevään aikana Kukonahon tuulipuistohankkeelle päivitetyn hankesuunnitelman mukaisia lupia ELY-keskuksesta ja kunnalta. Poikkeamisluvat koskevat lupaa käyttää Kukonahossa nykytekniikan mukaisia tuulivoimaloita.

Uudistettu lupa tarkoittaa sitä, että kaavassa olevan yhdeksän voimalan sijaan puistoon rakennetaan kahdeksan voimalaa, joiden yhteisteho on alle 45 MW. Voimaloiden teho on noussut tekniikan kehittyessä. Voimaloiden roottorinlavat pyörivät ylimmillään 240 metrin korkeudella.

Voimalan YVA-päätös on parhaillaan käsittelyssä ja päätöksen saannin jälkeen haetaan kunnalta poikkeamislupia, kertoo TM Voima. Myös mittausmasto pystytetään tuulipuiston alueelle tämän kevään aikana

Kukonahon tuulivoimapuiston tuottama energia on vuodessa noin 160 GWh, joka vastaa noin 32 000 kotitalouden vuosikulutusta. Tuulipuiston tuottama energiamäärä on suhteutettu kotitalouden 5 000 kWh vuosittaiseen energiankulutukseen.

Tuulivoimayhtiö haluaa kertoa mielellään hankkeen talousvaikutuksista. Yhtiön arvion mukaan voimalat tuottavat kiinteistöveroa Nivalan kaupungille noin 200 000 euroa vuodessa. Jos puiston käyttöikä on noin 30 vuotta, kiinteistöveroa kertyy käyttöaikana noin viisi miljoonaa euroa. Esimerkkinä se mainitsee, että Raahen ja Kalajoen kunnat saivat kumpikin noin 60 tuulivoimalastaan 1,35 miljoonan euron kiinteistöverotulot vuonna 2018.

Maanvuokra olisi yhtiön mukaan noin 100 000 euroa vuodessa.

Hankkeen rakennusaikana investoinneista arvioidaan jäävän talousalueelle noin kymmenen miljoonaa euroa. Käyttöaikana talousalueelle jää vuositasolla arviolta 1,2 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron määrä ja voimalan käyttöikä perustuvat Tuulivoimayhdistyksen arvioihin. Investointien arviomäärä talousalueelle perustuu Ylivieskan Pajukoski I:n toteutuneisiin kustannuksiin.

Kukonahon tuulivoimahankkeen arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä vuosittain noin 90 000 tonnia. Päästömäärä olisi noin 60-70 prosenttia Nivalassa syntyvistä kasvihuonepäästöistä, TM Voima laskee.

Se mitä TM Voima haluaa myös korostaa, on tuulivoiman kustannusrakenne. Sen aikeissa on rakennuttaa Kukonahon tuulivoimalat ilman verotukea.

Kukonahon tuulivoimalahanke

Kahdeksan tuulimyllyä

Yhteisteho 45 megawattia

Roottorinlavat korkeimmillaan 240 metrissä

Sähköä 32 000 kotitaloudelle

Kiinteistöveroa 200 000 vuodessa Nivalan kaupungille (TM Voiman arvio)

#