tiistai 26.5.2020 | 10:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Eläimiä, robotteja, lumiukkoja ja foliopuita – Tillarigalleriassa on esillä perinteinen Malilan koulun kuvataidenäyttely

Eetu Kupulisoja
Ma 25.3.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yhtä varmasti kuin maalis-huhtikuussa tulee kevät, järjestetään Tillarigalleriassa Malilan koulun oppilaiden kuvataidenäyttely. Opettaja Eliisa Pihlajamaa laskee, että maanantaina avattu näyttely on laatuaan jo ainakin viidestoista.

Näyttelyn peruskaava on tullut vuosien aikana tutuksi: esille kootaan elokuussa alkaneen lukuvuoden aikana tehtyä kuvataidetta koko koululta. Suurin osa töistä on 1–6 -luokkalaisilta, mutta myös eskareiden töitä on esillä.

– Esillä on eri materiaaleista ja eri tekniikoilla tehtyjä teoksia. Oppilaille on annettu materiaali, tekniikka ja aihe, jonka jälkeen he ovat saaneet toteuttaa itseään ja tehdä aiheesta sellaisia töitä kuin ovat itse halunneet, Pihlajamaa kertoo.

Kuten aiempinakin vuosina, Pihlajamaa on korostanut oppilailleen värien käyttöä, sillä värit tuovat teoksiin vaikuttavuutta. Koko näyttelyssä on esillä vain pari mustavalkoista työtä, muuten teos kuin teos hehkuu voimakkaissa väreissä.

Hieman harvinaisempana materiaalina Maliskylällä on käytetty foliota, josta on taiteltu muun muassa puita. Erivärisistä papereista on leikelty mielikuvituseläimiä ja robotteja. Yhtenä materiaalina on hyödynnettyä myös silkkipaperia, jota on maalattu eri väreihin.

Teoksissa näkyy myös Sanomalehtiviikko: eskarilaiset ovat tehneet sanomalehdistä lumiukkoja ja 3–4 -luokkalaiset kissoja, joiden vartalo on tehty sanomalehdestä.

Kun materiaalit on valittu, mistä opettaja saa aiheet, jotka hän oppilaille antaa töiden pohjaksi?

– Itseltäni ne tulevat. Ne ovat yhdistelmä omia ajatuksia sekä nähtyä ja kuultua. Itse en tykkää siitä, että kaikki laitetaan samanlaiseen sapluunaan, vaan jokainen saa tehdä omannäköistään taidetta. Toki etenkin pienemmillä voidaan käyttää myös sapluunoita, että päästään liikkeelle, Eliisa Pihlajamaa sanoo.

Maanantaina näyttelyä pystyttäneellä Pihlajamaalla oli apunaan kolme kuutosluokkalaista, jotka saivat samalla harjoitusta muun muassa asettelusta, kun he miettivät teosten paikkoja näyttelytilassa.

Viivi Koutonen, Anna Välimäki ja Milja Aitto-oja toivat paikalle omista töistään muun muassa teokset, joilla he kertoivat, mitä musiikki heille merkitsee.

Koutonen oli tehnyt oman synkkäsävytteisen työnsä synkän kappaleen pohjalta, Aitto-ojan työssä ollaan iloisemmissa tunnelmissa musiikin soidessa taustalla.

– Omassa työssäni on sydän, jonka sisällä on nuotteja ja kuulokkeita kertomassa, että pidän musiikista. Kukat kuvaavat sitä, että tykkään kirkkaasta ja kauniista musiikista, Välimäki puolestaan selvittää.

Oppilaiden mielestä Malilan koulun kuvataiteellinen vuosi on ollut vaihteleva: välillä on maalattu maisemia, välillä piirretty eläimiä. He pitävät siitä, että opettaja antaa oppilailleen suhteellisen vapaat kädet.

– Hyvä niin, että aiheet saa keksiä itse. Ne vain tulevat jostain, Koutonen selvittää.

Aitto-ojalta on esillä näyttelyssä myös foliosta pyöritelty teos. Se ei hänen mukaansa aivan yksinkertainen homma ollutkaan.

– Folio oli aika vaikea liimata paperille. Oli muotoilukin aika vaikeaa, mutta sekin onnistui, Aitto-oja kertaa.

#