maanantai 16.12.2019 | 04:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Loppuhuipennusta vaille valmista – Nivalan kansanedustajaehdokkaat ovat kulkeneet pitkän ja mielenkiintoisen matkan kohti vaali-iltaa

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
To 11.4.2019 klo 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yksi asia on varma. Kun vaalitulos sunnuntai-iltana julkistetaan, on jokaisen ehdokkaan mielessä lopputuloksesta riippumatta myös helpotus, kun pitkä ja raskas kampanja on ohi.

Nivalan kolmesta ehdokkaasta kampanjaansa eniten on panostanut keskustan Eija-Riitta Niinikoski. Hän jäi töistään lomalle maaliskuun alussa ja on sen jälkeen tehnyt vaalityötä tunteja laskematta.

– Tämä on ollut huikea matka. Kohtaamiset ja keskustelut ovat olleet todella antoisia, ja olen oppinut niistä paljon. Sitoutumiseni yhteisten asioiden hoitoon on edelleen syventynyt, Niinikoski kuvailee.

Hän muistuttaa, ettei kampanjointi olisi mahdollista ilman tiimiä ja tukiporukkaa.

Keskusta on järjestänyt paljon tupailtoja ympäri vaalipiiriä. Niihin on Niinikosken mukaan osallistunut myös monia sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana poliittisissa tilaisuuksissa. Keskustelujen teemat ovat olleet hyvin monipuolisia.

– Teemat ovat vaihdelleet susipolitiikasta ilmastokysymyksiin, lapsiperheiden arjesta ikäihmisten kotihoitoon, yrittäjyyden ja osaamisen edistämisestä metsätalouteen ja kotimaisen ruoan viljelyyn. Kaikkea, mikä liittyy turvalliseen arkeen, tulevaisuuden luottamukseen ja yhteisölliseen toimintaan.

Myös lapsiperheiden palveluihin ja äitien kotona tekemän työn arvostukseen on toivottu parannusta, kuten myös ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja yrittäjyyden edistämiseen.

VihreidenHanne Kokko on kampanjoinut pääosin työn ohessa. Jonkin verran, esimerkiksi kuluvan viikon, hän on myös ottanut palkatonta vapaata vaalityöhön.

Myös Kokko kuvailee ehdokkuutta mielenkiintoiseksi matkaksi - ensikertalaisena kun ei etukäteen tiennyt, mitä odottaa. Parasta antia ovat hänen mielestään olleet kohtaamiset ihmisten kanssa vaalipaneeleissa tai muuten turuilla ja toreilla. Hän kertoo tavanneensa matkoillaan paljon nivalalaistaustaisia ihmisiä.

Äänestäjien kanssa Kokko on päässyt puhumaan lempiaiheistaan, kuten ilmasto- ja ympäristökysymyksistä. Nivalassa häneltä on kyselty etenkin suhtautumisesta tuulivoimaan. Kokon oma suosikkienergiamuoto olisi aurinkoenergia. Siihen hän toivoo investointitukea myös yksityishenkilöille.

– Ilmastonmuutos on ollut paljon esillä keskusteluissa. Meidän pitää kuunnella lapsia ja nuoria, jotka ovat huolissaan tulevaisuudesta. Jäätiköt sulavat, mikä tuo vaikeuksia esimerkiksi jääkarhuille. Ihmiset haluavat elää kotimaassaan, mutta aina se ei ole mahdollista. Ilmastonmuutoksen myötä myös pakolaisvirrat kasvavat, Hanne Kokko näkee.

Hän korostaa myös perustulon tärkeyttä pienituloisille ja lapsiperheille. Vaikka suurin osa Kokon vaaliteemoista on samoja kuin puolueella, korostaa hän vihreiden linjasta poiketen esimerkiksi tiestön kuntoa.

– Siinä ei ole ristiriitaa. Koko Suomen pitää pysyä asuttuna ja kaikkialla pitää pystyä kulkemaan teitä pitkin. Myös raideliikenteen pitää olla kunnossa. Kaksoisraide pitäisi olla pohjoisesta Helsinkiin asti.

PerussuomalaistenEero Erkkilän kampanjaa ovat varjostaneet terveysongelmat. Niistä huolimatta hän on kierrellyt maakunnassa vointinsa mukaan.

Pienissä pitäjissä, kuten Pyhäjärvellä ja Kärsämäellä Erkkilä on kuullut paljon huolia siitä, miten kunnissa riittää jatkossakin elämää.

– Toimintaa ja työtä pitää saada, että kunnissa asuu muutakin väkeä kuin eläkeläisiä. Myös terveyden- ja vanhustenhuollon pitää olla kunnossa. Keskittäminen on lopetettava. Koulutuksenkin pitää pysyä tällä alueella, Erkkilä listaa.

Myös Erkkilän kanssa ihmiset ovat puhuneet ilmastokysymyksistä. Niiden suhteen hän on hyvin eri linjoilla kuin vihreiden Kokko: koska Suomen osuus koko maailman päästöistä on marginaalinen, ei globaali ilmastokriisi myöskään ratkea Suomen valinnoilla.

Muiden nivalalaisehdokkaiden tapaan Erkkilä liputtaa biokaasun puolesta ainakin tulevaisuuden autojen käyttövoimana.

– Maatilojen lietealtaista pitäisi tehdä biokaasua, mutta valtio vain rokottaa sellaisesta. Sitä pitäisi tukea. Siinä olisi iso tulevaisuuden mahdollisuus Suomelle.

Erkkilä toivoo yhtenäisyyttä myös jätehuoltoon ja kierrättämiseen. Hän on tosin oman yrittäjäkokemuksensa myötä nähnyt, että sekin on helpommin sanottu kuin onnistuneesti toteutettu.

Tuoreetkaan gallupit eivät ole povanneet sunnuntaille mitään lukkoonlyötyä, vaan jopa pääministeriydestä käydään vielä kisaa monen puolueen kesken. Suurimmalla ilolla uusimpia gallupeja on tervehtinyt Eero Erkkilä, joka on povannut uutta ”jytkyä” jo pitkään. Perussuomalaisten kannatus onkin ollut viime ajat jyrkimmässä nousussa.

– Kyllä sen on kentälläkin kuullut. Toivotaan vain, että nukkuvia ei jää paljon. Luotetaan siihen, että kansa vaatii muutosta, Erkkilä toteaa.

Vihreiden nykyinen kansanedustaja, kalajokinen Hanna Halmeenpää ei ole ehdolla jatkokaudelle, mutta puolueen tavoitteena on silti saada Oulun piiristä läpi kaksi ehdokasta.

– Täkäläisten kansanedustajien määrä halutaan ainakin tuplata, toivottavasti jopa triplata. Mutta äänestäjät päättävät. Toivottavasti he ajattelevat alueen ihmisiä, Hanne Kokko toteaa.

Niinikoski uskoo vahvasti sekä keskustan hyvään menestykseen että nivalalaisen ehdokkaan läpimenoon.

– Keskustan tavoitteena on nousta vaalivoittoon. Se onnistuu äänestäjien antaman luottamuksen myötä. Oman kansanedustajan saaminen Nivalaan on mahdollista, jos kotipaikkakunnalla on riittävästi yhteistä tahtoa ja tukea äänten muodossa. Muualta saamme sitten täydentävää tukea yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Kaikki ehdokkaat kokoontuvat sunnuntaina joukkoineen vaalivalvojaisiin. Niinikosken tulosta jännätään Kerttulassa, Erkkilän Laatuluhdissa ja Kokon todennäköisesti Raudaskylän opistolla.

#