maanantai 27.1.2020 | 11:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Aittolan koululla pääsiäinen näkyy monin tavoin: perinteisten askartelujen lisäksi muun muassa piilotetaan suklaamunia

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
Ti 16.4.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pääsiäinen tietää koululaisille lähes takuuvarmasti sitä, että osa oppitunneista käytetään pääsiäisaiheiseen askarteluun tai muuhun ajankohtaan sopivaan toimintaan. Aittolan koululla oli tänä keväänä ohjelmassa molempia molempia: sekä askartelua että sitä muuta toimintaa.

Eskareiden opettaja Marika Mehtälä antoi oppilailleen vapaat kädet ideoida, millaisista aiheista he haluaisivat tämän kevään pääsiäisteoksensa askarrella. Lopputulos ei poikkea perinteisesti hyväksi havaitusta linjasta: luokan seiniltä löytyy pääsiäistipuja ja -pupuja sekä hienoiksi koristeltuja pääsiäismunia.

– Tiput, puput, munat ja noidat ovat niitä perinteisiä aiheita, mitä kouluilla esiintyy pääsiäisenä. Niitä lapset halusivat tehdä nytkin, Mehtälä vahvistaa.

Pääsiäisen kunniaksi Mehtälä on myös piilottanut viikon varrella suklaamunia eskareiden etsittäväksi. Samaa aktiviteettia on luvassa myös hieman vanhemmille oppilaille.

– Opetan 1–2 -luokkalaisille liikuntaa, ja heidänkin kanssaan yhdistämme suklaamunan piilotusta liikuntatunteihin. Lapset tykkäävät, kun on jotain yllätystä, Marika Mehtälä hymyilee.

Eskareilla on monena vuonna ollut tapana myös kylvää rairuohoa, mutta tänä vuonna siihen perinteeseen tuli välivuosi.

– Lasten kanssa myös jutellaan, miten pääsiäistä vietetään heidän perheissään. Pääsiäisaiheet ovat lapsille aina hyvin mieluisia, niistä tykätään kovasti, opettaja myhäilee.

Eskarit ja 1–2 -luokkalaiset osallistuivat maanantaiaamuna seurakunnan järjestämään pääsiäishartauteen koulun liikuntasalissa. Siinä he saivat muistutusta siitä, miksi pääsiäistä vietetään.

Myös 1–2 -luokkalaiset ovat tehneet pääsiäisaiheisia käsitöitä. Osa on tehnyt pääsiäisnarsissin, osa -pupun. Kaikkien urakka ei tosin vielä alkuviikosta ollut valmis.

– Pääsiäisenä on aina tapana tehdä ainakin jotain pientä. Oppilaiden on kiva viedä kotiin itse tehtyjä pääsiäiskoristeita, opettaja Raini Kilpinen toteaa.

Hänen luokassaan suurinta haastetta tarjosivat pupujen silmät, jotka eivät meinanneet asettua paikoilleen. Niiden kiinnittämiseen tarvittiin runsaasti erikeeperiä.

Vaikka askartelut on jo askarreltu ja pääsiäishartauskin pidetty, eivät koulun pääsiäistapahtumat vielä ohitse ole. Kiirastorstaina luvassa on vielä koko koulun yhteinen pääsiäistapahtuma.

Ja vaikka koulusta lähdetään pääsiäisen viettoon jo torstain päätteeksi, jatkuu pääsiäisen vietto kylällä Aittolan kyläseuran toimesta perinteisin menoin. Aittoperällä järjestetään menneiden vuosien tapaan lankalauantaina koko perheen kokkotapahtuma tarjoiluineen ja arvontoineen.

#