tiistai 26.5.2020 | 09:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Pääsiäisyöpalvelus keräsi alueen ortodoksit Karvoskylälle – Perinteikäs palvelus on toistunut liki 2000 vuotta samalla kaavalla

Eetu Kupulisoja
Ke 24.4.2019 klo 18:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pääsiäistä juhlistettiin Karvoskylän ortodoksisella kirkolla eli Kristuksen kirkastuksen kirkolla perinteisellä tavalla. Oulun eteläisen alueen ortodoksit pyrkivät järjestämään pääsiäisyön yhteistyössä vuorovuosin Nivalassa ja Vihannissa.

Papit isä Reijo Marjomaa ja isä Kauko Makkonen toimittivat pääsiäisyön palvelukset. Lukijana oli tavalliseen tapaan Jarmo Pylkkönen. Kuoroa johti Olena Mikhailova. Vihannin tsasounan isännöitsijä Ulla Haukka apulaisineen vastasi kirkkokahvituksesta.

Ortodoksinen pääsiäisyöpalvelus, jonka keskiössä on ylösnousemusjuhla, on joka vuosi hyvin samanlainen. Se sisältää puoliyöpalveluksen, jonka jälkeen on ristinsaatto kirkon ympäri, aamupalveluksen ja liturgian. Ristisaatolla seurakunta yhdessä todistaa, että Kristus on noussut kuolleista.

– Palvelus on toistunut samalla kaavalla pian 2000 vuotta, Reijo Marjomaa sanoo.

Marjomaa tuli paikalle Kajaanista. Nivalan ja Vihannin seurakuntalaiset kääntyivät hänen puoleensa ja pyysivät häntä Nivalaan, että palvelus, jonka järjestelyihin osallistui myös moni seurakuntalainen, saadaan toteutettua. Kannatti tulla, sillä palvelukseen osallistui yli 50 henkilöä. Ortodoksisessa kirkossa pääsiäinen on vuoden tärkein juhla.

– Selvästi aistin, että oli ihmisille tärkeä asia, kun he saivat osallistua pääsiäisyöpalvelukseen. Lähimmät mahdollisuudet ovat Oulussa, Vaasassa ja Kiuruvedellä, joten paikalle tuli ortodokseja laajalta alueelta.

Marjomaalle kyseessä oli hänen ensimmäinen vierailunsa Karvoskylän kirkkoon.

– Se oli kaunis pyhäkkö, erittäin hyvin hoidettu. Jarmo Pylkkönen on siellä priimusmoottori, paljon on hänen ansiotaan, Marjomaa kehuu kirkon isännöitsijää.

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäisen jälkeistä viikkoa kutsutaan Kirkkaaksi Viikoksi. Suurissa seurakunnissa pääsiäisyön palvelus toistetaan suurelta osin viikon jokaisena päivänä lauantaihin asti, mutta Nivalassa se ei ole mahdollista.

#