tiistai 26.5.2020 | 09:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Tarinankertoja on poissa – Kari Krapu 1947-2019

Ke 1.5.2019 klo 05:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kotiseutuneuvos, dipl. kauppias Kari Krapu kuoli perjantaina 26.4. kotonaan Pahkalassa 71-vuotiaana. Kulttuurin ja erityisesti kotiseututyön näkyvä persoona on lopullisesti pois kyläkuvasta. Tarinat, tehty työ ja monet muistot jäävät elämään.

– Synnyin Sievissä, mutta ollessani vielä sylilapsi, vanhempani muuttivat Konginkankaalle, missä vartuin nuorukaiseksi, näin Kari Krapulla oli tapana kertoa elämänsä alkuvaiheista.

Krapun perhe muutti aikanaan Keiteleelle, missä alkoi myös Karin kauppiasura. Viisikymmentä vuotta sitten Kari alkoi tapailla Seija Halosta, josta tuli ystävä, vaimo ja työtoveri. Perheeseen syntyivät lapset kahdessa aallossa, ensin Kristiina ja Antti, sitten Matti ja Hannamari. K-kauppiaina Kraput toimivat vuosina 1976-1992 Pulkkilassa, Nivalassa ja Haapajärvellä.

Kari Krapun näyttelijäura alkoi kansakoulussa, kun joulunäytelmän lumiukoksi tarvittiin poika, jonka päähän mahtui valkoinen vehnäjauhopussi. Kari Krapu oli Nivalan Kesäteatterin perustajajäsen ja vahvoilla rooleilla mukana niin kesäteatterin kuin Nivalan Nuorisoseuran teatterinkin produktioissa. Harrastajateattereiden ohjaajana hän teki merkittävän työn koko alueella, erityisen läheiseksi tuli Kopolan teatteriryhmä. Kari Krapulla oli lähes neljäkymmentä ensi-iltaa näyttelijänä ja toista sataa ensi-iltaa ohjaajana.

Kotiseututyötä Kari Krapu teki niin paikallisissa, alueellisissa kuin valtakunnallisissakin tehtävissä. Hän oli pitkään Nivala-Seuran johtokunnan jäsen sekä museo- ja perinnetoimikunnan puheenjohtaja. Kalajokilaakson Kotiseutuliiton hallituksessa hän toimi parikymmentä vuotta, puolet siitä puheenjohtajana. Kari Krapu edusti Pohjois-Pohjanmaata Suomen Kotiseutuliiton valtuustossa kuuden vuoden ajan. Tasavallan presidentti myönsi Kari Krapulle kotiseutuneuvoksen arvonimen vuonna 2017.

Tarinaniskennän Suomen mestaruus vuodelta 2009 teki Kari Krapusta kysytyn esiintyjän, ja hän toimi elämäntarinayhdistyksen luottamustehtävissä, myös tuomarina ja puheenjohtajana. Hänen laaja-alaisesta osaamisestaan kertoo se, että tarinat valloittivat niin kerrottuina kuin kirjoitettuinakin. Osa tarinoista on koottu Tikapuut-kirjaan.

Intohimoinen kiinnostus kulttuuriin ja sen eri muotoihin teki Kari Krapusta monipuolisen tietäjän ja kertojan. Hänellä oli erityinen taito kohdata ihmisiä, rohkeus kertoa mistä on kotoisin ja kysellä toistenkin kuulumiset. Viimeisen esitelmänsä Kari piti Rotary-klubissa pääsiäisviikolla, aiheena oli kirja 100 suomalaista innovaatiota.

– Kari oli viimeisen päälle nivalalainen, sanoi eräs yhteinen ystävämme.

Hanna Järviluoma

#