tiistai 26.5.2020 | 10:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Helinä Niemelälle äitienpäivämitali – Aittokylänen emäntä on opettanut omat ja lainalapset maatilan töihin

KATARIINA ANTTILA
Ti 7.5.2019 klo 15:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa ensi sunnuntaina tasavallan presidentti antaa 35:lle kasvattajana ansioituneelle äidille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein.

Yksi mitalin saajista on maatilan emäntä Helinä Niemelä Haapaveden Aittokylältä. Yhtenä perusteena mitalille on se, että Helinä on tarjonnut maatilallaan lukuisille nuorille ensimmäiset kosketukset työelämään.

Helinä Niemelä, omaa sukua Ylikoski, on syntyisin Nivalasta. Ylioppilaaksi tultuaan hän opiskeli Oulun yliopistossa matemaattisia aineita ja toimi opintojen ohella kymmenen vuotta Nivalan yläasteella opettajana.

Helinä avioitui vuonna 1989. Hän muutti maatalon emännäksi Aittokylälle, mutta jatkoi siinä ohessa opettajan työssä. Muutaman vuoden jälkeen hän päätti keskittyä maitotilan emännän työhön. Loppututkinto jäi kuitenkin suorittamatta.

Helinä arvelee itse, että vuodet opettajana ja oma arvostus maataloustyötä kohtaan ovat vaikuttaneet siihen, että hän on halunnut antaa sekä omille seitsemälle lapselle että koko joukolle muitten lapsia mahdollisuuden oppia työhön.

– Kerran ruvettiin laskemaan, että meillä on ollut 30–40 renkiä ja piikaa kesällä. On monta sellaista, jotka keväällä soittava, että onko töitä. Osa on ollut navetassa, yhdet metsätöissä tai salaojituksessa apuna.

– Kerran esimerkiksi veli soitti, että otanko pojan töihin. Että ei se mitään osaa mutta ei luulekaan osaavansa. Asenne oli kuitenkin kohdallaan, poika oli minulla kaverina navetassa ja sen jälkeen monena kesänä kesäpoikana.

– Olen ajatellut, että yritän olla objektiivinen ja antaa nuorelle mahdollisuuden näyttää, mitä osaa. Totta kai vahinkojakin on sattunut, ja tilanteita joissa on pitänyt laskea sataan ettei vihastu.

Helinä ja Kauko tekivät sukupolvenvaihdoskaupat kaksi vuotta sitten. Nyt Janne-poika jatkaa kotitilaa. Piia-tytär perheineen on ostanut tilan Aittokylän läheltä, Kärsämäen puolelta.

Helinä auttelee kummankin tilan asioissa. Navetoimaan hän ei enää ole lähtenyt, mutta tekee kirjanpitoa ja kuskaa lapsenlapsia harrastuksiin ja varaosia tilalle.

Vanha pari osti muutaman vuosi sitten tyhjilleen jääneen Aittokylän koulun. He ovat remontoineet itselleen kodin kahdesta opettajanasunnosta. Luokkatiloja he vuokraavat harrastus- ja kokouskäyttöön. Helinä itse on yksi kudontapiirin aktiiveista.

– Toinen harrastukseni on paperitöitten tekeminen, Helinä naurahtaa.

Politiikassa Helinä on mukana, koska haluaa tietää missä Haapavedellä mennään, mikä on taloudellinen tilanne ja mitä on työn alla. Hän on Keskustan kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kirkkoneuvoston jäsen ja maakuntavaltuutettu.

– Paljon on lähtöjä, mutta nyt on mahdollista lähteä. Toivoisin että ihmiset olisivat enemmän kiinnostuneet yhteiskunnan asioista – muutenkin kuin että vain arvostellaan tehtyjä päätöksiä.

Helinä on oppinut, että asioitten läpi vieminen politiikassa on hidasta ja työlästä, ja huomannut että moni nuorempi on turhautunut politiikkaan, kun on selvinnyt miten hitaasti asiat etenevät.

Helinä Niemelä

os. Ylikoski

s. 1956 Nivalassa

opiskellut matematiikkaa Oulun yliopistossa

luopui sukupolvenvaihdoksessa maatilasta Haapaveden Aittokylällä keväällä 2017

kunnostanut Aittokylän koulua eläkepäivien kodiksi ja kyläläisten kokoontumistilaksi

7 lasta ja 9 lastenlasta

#