lauantai 19.9.2020 | 11:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Aurinkoa, appelsiineja, oliivilehtoja – Nivalan Eläkeliitto järjesti onnistuneen matkan Kreetan maisemiin ja viljelmiin tutustumaan

Maritta Raudaskoski
Su 12.5.2019 klo 10:00 | päivitetty ke 09:30

Huhti-toukokuun vaihde on oivallinen aika matkustaa Kreetalle. Suurin turistiryntäys ei ole vielä alkanut, mutta ilma on jo lämmin. Nivalan Eläkeliiton yhdistyksen järjestämä matka sinne oli onnistunut. Matkalle osallistui järjestävän tahon jäsenien lisäksi muutamia henkilöitä Raahen ja Oulun yhdistyksistä sekä Nivalan Eläkkeensaajien yhdistyksestä. Yhteensä matkalaisia oli 42.

Kreeta on Kreikan suurin ja Välimeren viidenneksi suurin saari. Se on rehevä maastoltaan, mutta viljeltyjä peltoja tai karjaa ei näy. Yli 60 prosenttia viljelypinta-alasta on oliiviviljelmiä, seuraavaksi eniten on sitrushedelmäviljelmiä. Maaseudulla talojen pihoissa näkyy jonkin verran kanoja ja muutamia lammas- ja vuohiaitauksia.

Kreikassa vietetään pääsiäistä viikkoa myöhemmin kuin Suomessa. Niinpä osa kaupoista ja ravintoloista oli pääsiäispyhinä kiinni. Pienellä junalla tehty lähes kolmen tunnin kiertoajelu maaseudun kyliin avasi kreetalaisten pääsiäisen viettotapaa, johon näytti kuuluvan juhla-ateriointi ja yhteisöllisyys. Hyvin monien talojen terasseilla grillattiin isolla porukalla kokonaista lammasta vartaassa. Kirkon pihassa avautui yksi perinteistä, kun hirsipuuta muistuttavan paalun juurella vielä savusi nuotion pohja. Pitkäperjantain iltana oli poltettu lasten askartelemia Juudaksia. Kreikkalaisista 98 prosenttia on ortodokseja.

Turistialueet Kreetalla sijaitsevat rannikolla ja ovat vanhemmallekin väelle helppokulkuisia. Korkeimmat vuorenhuiput olivat vielä lumen peitossa. Oppaan kertoman mukaan viimeiset lumet sulavat vasta kesäkuussa. Vuorilta sulava vesi säilötään altaisiin, josta sitä käytetään kuuman kesän aikana juomavetenä ja kasteluun. Kreetalla on 360 aurinkoista päivää vuodessa, joten energian tuotannosta merkittävä osa tulee aurinkopaneelien tuottamana.

Toinen energianlähde on oliiviöljyn tuotannosta yli jäänyt, kuivaksi puristettu oliivien kivistä tullut rouhe. Siihen jää vielä hiukan öljyä, joten se on erinomainen tuote talviaikaan talojen lämmityksessä.

Toisin kuin mantereella, Kreetan työttömyys on vähäistä. Vaikka oliiviöljyn tuotanto on automatisoitu koneille, pöytäoliivien käsittely ja pakkaaminen työllistävät talven aikana. Kesäkaudella työllistää turismi. Vaate- ja ruokakauppoja, hyvinvointipalveluita, ravintoloita ja aktiviteettitarjontaa on vieri vieressä pitkin rannikkokatuja.

Turistien viihtyvyydestä pidetään huolta. Palvelu on ystävällistä ja paikat pidetään viimeisen päälle siisteinä. Linnutkin häädetään pois sotkemasta ampumista kuulostavilla pamauksilla. Ruoka on hyvää ja sitä on tarjolla yltäkylläisesti. Turistialueella kaikki puhuvat englantia, mutta elekielelläkin pärjää pitkälle. Kreetalle matkustavan kannattaa varata käteistä rahaa mukaan, sillä kaikkialla pankkikortit eivät toimineet joko tahallisesti tai tahattomasti.

Viikon matkalle lähdettiin ja tultiin Oulunsalon lentoaseman kautta. Kreetalla oltiin hellelukemissa, mutta Suomeen palatessa vihmoi lunta kovan tuulen kanssa. Muutos ilmanalassa oli siis merkittävä. Yhteisesti todettiin, että vaikka matka on ollut hieno, niin ainahan yksi matkan kohokohdista on paluu kotiin.

#