tiistai 20.8.2019 | 19:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Risto Puolimatka kysyy Tupalan nurkilta: Paikkakunnan arvomaailma – mikä se on?

Nivala-lehti+
To 16.5.2019 klo 03:00

Tuntuu tällä kertaa aiheuttaneen Kerttu Sarjan viimeviikkoinen kirjoitus normaalia enemmän parran pärinää. Siitä on tullut sekä palautetta toimitukselle että myös yleisönosastokirjoituksia. Suurin osa kannanotoista on tullut Vapaaseurakunnan johdolta ja jäseniltä, ja he ovat pahoittaneet mielensä etenkin siitä, että kirjoituksessa on nähtävissä New Agen piirteitä.

Pakko sanoa, että palaute yllätti. Tai oikeastaan se, että kirjoituksen katsottiin jotenkin levittävän tämän idän aatemaailman sanomaa. Totta kai päätoimittajana luin kirjoituksen ennen kuin se meni lehteen, eikä minulle tullut siitä mitään New Agea mieleen. Eikäpä tuo olisi asiaa miksikään muuttanut, vaikka olisi tullutkin.

Eräässä saamassani palautteessa toivottiin, että Nivala-lehti pitäytyisi paikkakunnalle tärkeissä arvoissa. Niitä on toki vaalittu, mutta eihän paikkakunnan arvojen vaaliminen sitä tarkoita, etteikö lehdessä voisi olla muitakin arvoja.

Me elämme moniarvoisessa maailmassa, myös Nivalassa. Eräs palautteen lähettäjä sanoi, että on loukattu hänen hengellisiä arvojaan. Meidän täytyy muistaa, että myös kristinusko saattaa loukata jonkun arvoja. Onko tämä oireellista, että Nivala-lehden hengellisistä kirjoituksista toimitukseen ei ole tullut palautetta kertaakaan tämän reilun vuoden aikana, kun olen ollut päätoimittajana?

Sellaiseenkin asiaan sain törmätä kuin lehden linja. Onko lehdessä julkaistu kirjoitus lehden linjan mukainen? Tähän kysymykseen on vastattava, että kyllä, kaikki julkaistut kirjoitukset ovat lehden linjan mukaisia: Nivala-lehti tarjoaa mielellään ajatusten kirjoa luettavaksi.

Mutta eihän lehden linja ole sitä, että vaikkapa nyt päätoimittaja olisi samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Nivala-lehdessä on tuolloin, tällöin kirjoituksia, joiden aatemaailmaa vastustan. Silti päätoimittajana vastaan kirjoituksista, olen niistä vastuussa, että ne täyttävät eettiset ja lailliset normit.

Meidän pitää sietää, niin minun päätoimittajana kuin teidän lukijoina. Mielestäni on melko hyvin siedetty ja toivottavasti näin on vastaisuudessakin. Ja onneksi sain kuulla senkin, että pitäähän lehdestä lukea se, mitä tietää jo ennakkoon vastustavansa. Se on sietämistä parhaimmillaan.

#