tiistai 26.5.2020 | 10:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Omaksi iloksi maalatut teokset tulivat kaikkien nähtäville – Salme Huuskonen ja Anita Kallio kritisoivat, kannustavat ja tukevat toisiaan

Eetu Kupulisoja
Ti 28.5.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Emme ole suuria taiteilijoita, mutta opimme kaiken aikaa jotain uutta.

Näin esittelevät itsensä ylivieskalaiset Salme Huuskonen ja Anita Kallio Tillarigalleriassa seuraavan kuukauden ajan esillä olevan Pensselillä yli päivien -näyttelynsä esitteessä. Näyttelyssä esillä on pääosin akryyli- ja öljyvärimaalauksia.

Vaikka esittelyteksti viittaakin kenties nuoriin taiteilijauriin, siitä ei ole kyse. Kallio aloitti maalaamisen vuonna 2010 - ja piti heti taloyhtiössään yhteisnäyttelyn 4-vuotiaan naapurinpojan kanssa. Huuskonen aloitti jo 2001. Sitä ennen hän harrasti parikymmentä vuotta posliininmaalausta, mutta on nyttemmin lopettanut sen.

– Ei viitsi pipertää enää, Huuskonen perustelee.

Molemmat ovat mukana Ylivieskan seudun kansalaisopiston Kivat koloristit -kurssilla, jonka ilmapiiriä ja innostavaa opettajaa Seija Pulli-Marjakangasta he kehuvat vuolaasti. Tillarigalleriassa esillä on heidän töitään vuosien varrelta.

– Tuli tilaisuus tulla tänne, ja se otettiin ilolla vastaan. Jo näyttelyn pystyttäminen oli huippukokemus, taiteilijat iloitsevat.

Salme Huuskonen ja Anita Kallio kuvaavat olevansa hyvin erilaisia ja erityylisiä taiteilijoita keskenään.

– Salme maalaa mitä tykkää, minä mitä pystyn, Kallio tiivistää.

Huuskonen kuvailee itseään taitelijana napakasti: taivaanrannanmaalari. Kun sanan ottaa kirjaimellisesti, se pitää paikkansa, hänen maalauksissaan kun usein näkyy maisemia ja myös sitä taivaanrantaa. Omassa esittelyssään hän kuvaa nauttivansa käsillä tekemisestä, väreistä ja muodoista.

Kallio taasen muistuttaa omassaan, että täydellisyyttä ihannoivassa maailmassa kannattaa opetella iloitsemaan siitä, mitä saa tehdyksi.

– Minä teen tätä omaksi ilokseni. Toivottavasti teoksista on nyt iloa muillekin täällä näyttelyssä.

Pensselillä yli päivien -näyttely sisältää Kalliolta 20 maalausta, Huuskoselta 19 maalausta ja 23 posliinityötä. Aiheiden kirjo on monipuolinen.

Vaikka maalausten tyyli, aiheet ja tunnelmat vaihtelevat, kaksikko viihtyy hyvin yhdessä.

– Meitä yhdistää heittäytyminen ja itsensä likoon laittaminen. Meillä on hauskaa yhdessä ja olemme ryhmässä toisillemme kriitikoita, kannustajia ja tukijoita, he kertovat esitteessä.

#