sunnuntai 15.9.2019 | 08:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan ammattiopisto veti puoleensa Norjasta saakka – "Kaverit ovat monta kertaa nauraneet sille, että olen kotoisin Oslosta ja silti tulin Nivalaan opiskelemaan"

Matias Leppälä suoritti sähköasentajan ammattitutkinnon Nivalassa, vaikka saman alan koulutus olisi löytynyt myös kotipuolesta Oslosta

Sini Liikanen Nivala-lehti
To 6.6.2019 klo 07:00 [päivitetty to 09:15]

Edes yksi Euroopan suurimmista kaupungeista ei saa pidettyä ihmistä otteessaan, mikäli seikkailunhalua vain löytyy tarpeeksi. Kysymys kuitenkin kuuluu, miten Norjan pääkaupungista päätyy Nivalan kokoiselle paikkakunnalle opiskelemaan ammattia?

– Kaverit ovat monta kertaa nauraneet sille, että olen kotoisin Oslosta ja silti tulin Nivalaan opiskelemaan, Matias Leppälä nauraa itsekin.

Ja seikkailunhalua Leppälältä ei todellakaan puutu. Sievissä syntynyt, mutta ikänsä Oslossa asunut kaksikymmentävuotias nuori päätti noin neljä vuotta sitten lähteä Suomeen opiskelemaan. Ensimmäinen pysäkki löytyi Reisjärven opistolta, jonka jälkeen Leppälä jatkoi matkaansa sentään hieman isommalle paikkakunnalle Nivalaan.

Nyt muutama vuosi myöhemmin norjalaisella on taskussaan yhä sujuvampi suomen kieli, monta uutta ystävää sekä sähköasentajan paperit.

Leppälä perustelee yhdeksi Norjasta lähtönsä syyksi suomalaisen koulutusjärjestelmän. Täällä sähköasentajan ammattitutkinnon saa suoritettua kolmessa vuodessa, kun taas Oslossa sama koulutus veisi viisi vuotta. Norjalainen koulutus nimittäin pohjautuu kahden vuoden ajan teoriaan ja kolmen vuoden ajan pelkkään työharjoitteluun, kun taas Suomessa kolmen vuoden paketti käsittää molemmat osa-alueet.

Kysymys siitä, miten nuori mies päätyi juuri Nivalaan eikä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, on Matias Leppälälle itselleenkin hieman vaikeampi.

– Nivala ehkä siksi, että vanhemmat ovat joskus kolmekymmentä vuotta sitten käyneet koulunsa samassa ammattiopistossa.

Vaikka Leppälän perheessä onkin puhuttu aina suomea, ei Leppälä kuitenkaan ole koskaan varsinaisesti opiskellut kieltä. Nivalan ammattiopistoon suunnatessa hän tiesikin, että sähköalan koulutus ei missään nimessä tulisi olemaan hänelle helppoa. Suomalaisen korkeatasoisen koulutuksen lisäksi Leppälän pitikin opetella kirjoittamaan sekä puhumaan suomen kieltä oikein.

– Norjasta Suomeen muutossa tuli mukana paljon opittavaa. Ensinnäkin kieli aiheutti haasteita, minkä lisäksi suomalainen koulutusjärjestelmä on erilainen kuin Norjassa.

Myös sähköalan ammattitutkinnossa keskitytään ensimmäisenä vuonna pitkälti teoriapuoleen, ja käytännön asiat tulevat vastaan vasta myöhemmin. Matias Leppälä suoritti opiskeluidensa aikana kolme työharjoittelua, ja pitääkin niitä parhaimpina osina koulutustaan.

– Työharjoittelussa näki, miten hommat hoidetaan oikeassa elämässä, ja asiat painuvat paljon paremmin mieleen. Koulussa ei todellakaan pystytä käymään kaikkea läpi, joten työharjoittelussa oppii todella paljon.

Kolmannen vuoden työharjoittelu siivitti Leppälän pietarsaarelaiseen sähköfirmaan, jossa hän työskentelee myös kesän ajan. Ruotsinkielinen rannikkoseutu ei ole ongelma norjankielisen taustan ansiosta, ja Leppälän suunnitelmissa onkin hakeutua alan jatko-opintoihin Vaasaan.

Kolme vuottamaalaiskylässä traktorien keskellä oli kuitenkin sitä, mitä norjalainen tuli aikoinaan hakemaan.

– Valmistumisesta ja koulusta jäi todella positiivinen fiilis. Tuli tunne, että tämä kaikki oli sen arvoista. Viimeisestä työharjoittelusta jäi kesätyöpaikka, joten nyt voi lähteä hyvillä mielin pois. Oppiminen kuitenkin jatkuu vielä töissä, mutta luottamus itseensä ammattilaisena kasvaa koko ajan.

Yksi Euroopan pienimmistä kaupungeista näyttää saaneen Leppälästä sellaisen otteen, että hän aikoo pysyä Pohjanmaan alueella pidempäänkin. Saa nähdä päätyykö seikkailunhaluinen Leppälä takaisin Nivalaan vai perustaako hän suunnittelemansa yrityksen joskus Vaasaan. Ja palaako hän joskus kotiseuduillensa Norjaan.

Tuli tunne, että tämä kaikki oli sen arvoista.

Kieli aiheutti haasteita, minkä lisäksi suomalainen koulutusjärjestelmä on erilainen kuin Norjassa.

#