tiistai 26.5.2020 | 08:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Maria-Terttu Pihlajamaa julkaisi seitsemännen kerran – Runo aatosta saattaa jäädä kirjailijan viimeiseksi

Eetu Kupulisoja
Su 23.6.2019 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vielä keskikoulussa Maria-Terttu Pihlajamaa mietti, voisiko kirjoittamisesta tulla hänelle ammatti. Työuransa hän kuitenkin teki sairaanhoitajana, mutta eläkkeelle jäämisen jälkeen hän on julkaissut on yhteensä seitsemän teosta.

Tuorein, Runo aatosta, on vasta tullut painosta. Kyseessä on omakustanteinen runokirja, joka sisältää yhteensä yli 120 runoa. Runojen pituudet vaihtelevat parista rivistä koko sivuun.

– Suunnittelin aluksi 200 sivun kirjaa, mutta painon kanssa mietimme, että 80 sivua riittää. Olen tykännyt kirjoittamisesta lapsesta asti. Toivon, että kirja tuo jollekin lukemisen iloa, Pihlajamaa sanoo.

Bisneksenteon suhteen halsualaislähtöinen Maria-Terttu Pihlajamaa on realisti: kirjan myyntihinta on vain hieman yli painokustannusten. Kokonaisuudessaan hän on tyytyväinen, jos hän saa takaisin puolet siitä, mitä projekti on hänelle maksanut.

– Tiesin jo kirjaa tehdessä, että runokirjat eivät oikein käy kaupaksi. Mietin, tarvitseeko runoja edes julkaista, mutta sitten ajattelin, että ei niitä ainakaan aiemmin ole moitittu. Tärkeintä on, että on saanut jotakin tehtyä.

Kauppaamisen suhteen Pihlajamaa luottaa pitkälti puskaradion sanaan, jonka lisäksi hän aikoo myydä kirjaa ainakin ikäihmisten toritapahtumassa heinäkuun alussa.

Kirjoittajana Maria-Terttu Pihlajamaa on hyvin tuottelias: kun hän istahtaa alas ja alkaa kirjoittaa, tekstiä alkaa tulla. Monet runot saavat innoitusta siitä, mitä Pihlajamaa on ulkoillessaan luonnossa nähnyt.

Pihlajamaa kävi yli kymmenen vuotta Pirkko Böhm-Sallamon kirjoittajakurssilla Pyhäjärvellä. Osa uuden kirjan runoista on kurssin aikana tehtyjä - ja opettajan hyväksymiä.

– Kirjoittajaryhmät ovat hyviä. Se on jatkuvaa oppimista, kun tapaa muita ihmisiä. Olen ollut poissa piiristä nyt viisi vuotta, kun ajattelin, että joskus pitää olla valmiskin, Pihlajamaa naurahtaa.

Vielä kirjan esipuheessa Pihlajamaa mainitsee, että hän haaveilee koottujen teosten julkaisemisesta, mutta nyttemmin kelkka on kääntynyt sen puolelle, että Runo aatosta jäi viimeiseksi julkaistuksi teokseksi.

Maria-Terttu Pihlajamaa: Runo aatosta. Omakustanne, paino Kirjapaino Kuki Ky. 77 sivua.

#