maanantai 28.9.2020 | 14:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kapinaviikon yövaellus vei väen hillamaiden, mustikkamättäiden ja erämaajärvien kautta auringonlaskuun – Mukana Sievin ja Nivalan maastoissa puolensataa vaeltajaa

Risto Puolimatka
Ke 10.7.2019 klo 10:15 | päivitetty ke 10:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Joko on mustikkaa? Onpa valtavasti hillaa tulossa!

Siinä Kapinaviikon yövaelluksella jonossa kuultuja lausahduksia.

– Kyllä oli hillaa, mutta ei uskalla mennä, kun on niitä karhuja, voisi olla hyvä vastaus.

Kaikenlaisia ratkaisumalleja haettiin siihen, miten kertoa se, että hillaa oli paikoin tulossa runsaasti, mutta eihän parhaita paikkoja sovi paljastaa. Paljastetaan tässä sen verran, että siellä niitä oli yövaelluksen reitin varrella.

Vaelluksella mukana ollut Reijo Jussilainen arveli, että tänä vuonna hillaa ei tule niinkään avosoilla. Parhaat sadot saadaan korpihillasta.

Kuntorimpi ry:n vetämä yövaellus keräsi tällä kertaa suunnilleen samanmoisen joukon kuin viimekin vuonna, 52 kulkijaa. Tarjolla olisi ollut myös huonommin liikkuville kevyempi kävely, mutta siihen ei löytynyt joukosta halukkaita. Kaikki kiersivät varsinaisen patikkareitin ja melko rivakasti, noin kolmessa tunnissa.

Reitti kulki tällä kertaa Suihkonsalon metsäautotien varrelta Iso-Juurikkajärvelle ja lopuksi Mutkalammelle, osana Iso-Sydänmaan reittiä. Ennakkoon kerrottiin, että reitin pituus on seitsemisen kilometriä. Lopullinen matkan pituus haarukoitiin lopuksi muutamasta GPS-laitteesta yhdeksän kilometrin tuntumaan.

Tuttuun tapaan jonossa etenevät keskustelivat omista vaellusreiteistään, mitä jo tänä tai menneinä kesinä on harrastettu. Hetta–Pallas sai kovasti kehuja, samoin ajatus yöpyä varaustuvissa. Ja totta kai juttua syntyi kaikesta muustakin merkittävästä.

Sää suosi yövaellusta mitä parhaimmalla tavalla. Lähtö tehtiin reilun kymmenen asteen lämpötilassa pilvisessä säässä, ja nuotiopaikalla saattoi tuntea tulevan pisaran, pari, mutta sateeksi ei siitäkään ollut. Viimeiset kilometrit kuljettiin laskevan auringon säteiden valossa.

Liekö kuitenkin epävarmuus säätilasta verottanut jokusen kulkijan? Yksi vaelluksen järjestäjistä Markku Pietikäinen arveli ennakkoon, että päätös lähteä matkaan tehdään kuitenkin vasta lähdön alla puoleen päivään mennessä.

Vaellus lähti aikamerkin tarkkuudella Matkahuollon pihalta maanantaina kello 19. Paluu oli ennustetusti puolen yön tietämissä, toinen linja-autoista vähän toista ennemmin takaisin lähtöpaikalla.

Joukko kulki kahdella linja-autolla, täysikokoisella kaupunkibussilla ja pienemmällä lisäautolla. Istumapaikka löytyi kaikille, ja vähän olisi sopinut enemmänkin.

Kyllä oli hillaa, mutta ei uskalla mennä, kun on niitä karhuja.

#