perjantai 29.5.2020 | 04:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskellä tietä siivitti takavuosikymmenten huoltamoille virkistävällä otteella – ensi-iltaan mahtui myös yllätyksiä

Sini Liikanen
To 11.7.2019 klo 09:00

Tyrvään kunnan kahden huoltoaseman välillä on erityinen suhde. I. Kuparisen huoltoasema pitää paikat kiinni lounasaikaan, sillä vastapäiseltä A. Jalavan asemalta saa paremmin sapuskaa. Korjaus- ja autoasioissa asiakkaat ohjataan mieluummin ensin mainitun pihaan. Bensan hinta pidetään sovitusti tasoissa, jotta pikkukaupungin kilpailu ei kävisi liian kovaksi.

Kaupungin teknisen lautakunnan puheenjohtajalla on kuitenkin uutinen, joka muuttaa huoltamoiden välisen tilanteen ja käynnistää tämänvuotisen kesäteatterinäytöksen.

Nivalan kesäteatteri on kokenut sukupolvenvaihdoksen ja se käy hyvin ilmi heti näytelmän alussa. Vanhat konkarit ovat siirtyneet pienempiin sivurooleihin ja repliikkejä löytyy verrattain vähän. Nuorille tulokkaille on pedattu enemmän rooleja ja uusien näyttelijöiden esiintyminen tuo virkistävää vaihtelua kesäteatteriperinteeseen.

Näyttelijät on sijoitettu ikäisiinsä rooleihin, joten henkilöihin eläytyminen käy jokaiselta kuin luonnostaa. Hattua pitää nostaa erityisesti juurikin uusille tulokkaille, jotka suoriutuvat rooleistaan erittäin hyvin. Niinkin hyvin, että rooleja olisi voinut viedä vielä entistä pidemmälle ja repliikkejä lisätä reilusti.

Juurikin näyttelijöiden väliset repliikkimäärät ovat esityksessä isossa roolissa. Päähenkilöt pysyvät roolinsa mukaisesti paljon äänessä, mutta taustalta löytyy myös täysin hiljaisia sivuhahmoja. Erilaisten roolien seuraaminen on mielenkiintoista, sillä taustalla tapahtuu koko ajan jotain jännittävää.

Vaikka kyseessä onkin 2010-luvulle sijoittuva tarina, siivittää lavastus katsojan takavuosikymmenten pienille huoltoasemille. Toisella huoltamolla työskennellään kotoisissa tunnelmissa pajatson äärellä, kun taas toisessa miljöössä ollaan konepajamaisten julisteiden ympäröiminä.

Lavastus luo näytelmään entisestään mielenkiintoa, sillä nähtävillä on jatkuvasti kolme tapahtumapaikkaa: Jalavan ja Kuparisen huoltoasemat sekä niiden väliin sijoittuva tie. Kuten sanottu, taustalla häärää aina joku, joten katsottavaa ja seurattavaa todellakin riittää.

Ja mikä tärkeintä, juonen kannalta oleelliset bensahintataulut ovat koko ajan katsojien nähtävillä.

Yhteenvetona tämänvuotinen näytelmä oli virkistävä uutuus kesäteatteririntamalla. Nuoret näyttelijät ja onnistunut lavastus loivat mielenkiintoisen esityksen, mikä tukee entisestään uudenlaista käsikirjoitusta.

Vaikka näytelmä onkin uudenlainen, muistettiin ensi-illassa myös jotain perinteistä. Ensi-ilta sai nimittäin ansaitsemansa päätöksen, kun kaksikymmentä vuotta kesäteatterin parissa puuhaillut Kirsti Alasaari palkittiin Suomen harrastajateatterin myöntämällä hopeisella kunniamerkillä. Alasaari yllätettiin täysin ja palkinnon saaminen nosti tunteet pintaan.

– Onhan tämä. Ajattelin, että tyttöni [Lilli Puurula] on vain varannut minulle paikan tästä eturivistä. Kyllä nyt mummoa vedätettiin ihan täysin, Alasaari kommentoi.

#