maanantai 27.1.2020 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toriremontti käynnistyy torstaina – Aluksi kaadetaan puita ja suljetaan torin ja Kalliontien välissä oleva pysäköintimonttu

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
To 8.8.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun vilkas tapahtumakesä Nivalan torilla on takanapäin, pääsee kauan odotettu toriremontti vauhtiin. Remontti käynnistyy tänään torstaina kukonlaulun aikaan - tai jo hieman ennen sitä - tarkalleen ottaen kello viideltä.

Remontti alkaa puiden kaatamisella. Lähteä saavat torin ja Kalliontien välisen pysäköintimontun ympärillä olevat pihlajat, kaksi Kalliontien ja kevyenliikenteenväylän välissä olevaa koivua sekä kirjaston pääoven molemmille puolin olevat sembramäntyrykelmät.

Remontissa kokonaan poistettava pysäköintimonttu aidataan jo puiden kaatamisen ajaksi, joten se ei ole enää käytössä. Monttu täytetään ja nostetaan samalle tasolle muun torin kanssa.

– Puita ei voi kaataa, jos montussa on autoja. Toivomme, että ihmiset oppivat nopeasti, ettei sinne voi enää pysäköidä, sanovat kaupungin puistotyönjohtaja Ulla-Maija Välikangas sekä työnjohtaja Kari Kaartinen.

Tämän vuoden ohjelmaan kuuluvat myös istutusaltaiden purkaminen torin molemmista päistä sekä Forumin puoleiselta sivustalta. Altaiden reunat ovat murentuneet ja muutenkin altaat ovat huonossa kunnossa.

Nyt käsiteltävät alueet jäävät talven ajaksi murskepinnalle kahdestakin syystä: aikataulullisista sekä siitä, että kivimiehiä ei tahdo löytyä töihin. Esimerkiksi joulunavaus voidaan kuitenkin järjestää torilla normaalisti.

– Kivimiehet ovat tällä hetkellä kortilla. Kyseessä on raskas työ. Ei niissä hommissa yli 40-vuotiaita näe, kaikilla on jo polvet ja kädet loppu siinä iässä, Kari Kaartinen toteaa.

Remontin alkaessa torin alueelta sammuvat myös valot ja pistokkeet poistuvat käytöstä. Tori pysyy pimeänä loka-marraskuulle saakka.

Pitkään kaupungilla työskennellyt Kaartinen laskee, että tori on ollut nykyisessä asussaan 80–90-lukujen taitteesta saakka. Itse torikenttä on edelleen loistokunnossa, eikä sille tehdä remontissa mitään.

Parkkipaikkojen etsijöille Ulla-Maija Välikangas ja Kari Kaartinen suosittelevat ennen Kalliontien uusien vinopysäköintiruutujen valmistumista esimerkiksi Toritien, S-marketin tai Päivärinnan sähköliikkeen parkkipaikkoja, joista on lyhyt matka vaikkapa Forumin liikkeisiin.

– Kalliontietä pitää jossain vaiheessa kaventaa, että parkkipaikkoja ja uutta kevyenliikenteenväylää päästään tekemään, Välikangas ja Kaartinen kertovat ja samalla toivovat tienkäyttäjiltä ymmärrystä.

Kaadettavien puiden suhteen Välikangas korostaa, että hänellä on ollut ja tulee jatkossakin olemaan filosofia, ettei taajama-alueelta kaadeta yhtäkään puuta ilman päteviä perusteita. Myös nyt kaadettavista puista hänellä on peruste jokaiselle erikseen.

– Esimerkiksi isot koivut pitää kaataa vinoparkin tieltä. Pysäköintimontun pikkupihlajat ovat huonokuntoisia. Sembramännyt ovat niin lähellä toisiaan, että ne ovat kasvaneet toispuoleisiksi. Siksi niistä ei voi kaataa vain osaa. Lisäksi niissä on paljon kuivia oksia, Välikangas listaa.

Kun remontti on ohi, tilalle istutetaan uusia puita. Torin molempiin päihin on tulossa myös uudet istutusaltaat.

Torin remontissa tehtävää

Montussa oleva pysäköintialue poistetaan ja alue nostetaan samalle tasolle muun torin kanssa. Kalliotien puolelle kävelytien reunaan tulee ajoesteet.

Nykyiset istutukset poistetaan. Tilalle tulevat kapeat istutukset torin molempiin päihin.

Suihkulähde poistetaan ja Tillarigalleriaan menevää luiskaa levennetään.

Kirjaston seinustalle lukusalin lähelle rakennetaan kiinteä esiintymislava.

Torialueen valaistus uusitaan aina Toritielle saakka. Sen vuoksi nykyiset valot pimenevät torstaina.

Kalliontien varteen tulee yhdeksän vinopysäköintipaikkaa kirjaston kohdalle ja toiset yhdeksän torin kohdalle. Linja-autoaseman puolelle tulee yhdeksän pysäköintipaikkaa sekä invapaikka sekä normaalia ruutua leveämpi kyydistäjättöpaikka.

Puita kaadetaan pysäköintimontun ympäristöstä sekä kirjaston edestä molemmilta puolin.

Remontti alkaa tänään torstaina 8. elokuuta ja jatkuu ensi keväänä.

#