maanantai 13.7.2020 | 10:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nivala-lehden gallupit ja nimipäivät uusiin käsiin – Joni Leinonen jatkaa Erkko Sarjanojan jalanjäljissä lehden vakituisena avustajana

Eetu Kupulisoja
Pe 9.8.2019 klo 12:00

Nivala-lehden gallupien ja nimipäiväjuttujen tekijä vaihtuu. Edelliset neljä vuotta gallupeja ja nimipäiväjuttuja ansiokkaasti tehnyt Erkko Sarjanoja aloittaa viimeisen ja tärkeimmän vuotensa lukiossa.

– Nyt pitää alkaa keskittyä ylioppilaskirjoituksiin. Siihen meni sentään pari iltaa viikossa, juttujen hakemiseen ja kirjoittamiseen, 18-vuotias Sarjanoja perustelee sivuun jäämistään.

Hänen saappaansa perii Nivala-lehdessä kesällä työskennellyt Joni Leinonen.

Erkko Sarjanojan osalta lehtityö alkoi seitsemännen luokan jälkeisenä kesänä, kun hän osallistui Nivala-lehden järjestämälle lehtikurssille. Ensimmäinen Sarjanojan tekemä gallup julkaistiin heinäkuussa 2015. Samana kesänä hän pääsi muun muassa haastattelemaan eduskunnan puhemiestä Maria Lohelaa.

Gallupeja Erkko Sarjanoja on tehnyt tuosta kesästä lähtien, nimipäiväjutut tulivat mukaan kuvioon myöhemmin syksyllä. Edelliset neljä vuotta hän on työskennellyt liki katkeamattomasti, vain lyhyitä kesätaukoja pitäen.

Suvun perinteet ovat mittavat, sillä hänen isänsä Tapani Sarjanoja työskenteli Nivala-lehden päätoimittajana. Onko pojankin tulevaisuus toimittajan ammatissa?

– Se tietenkin jää nähtäväksi, kaikki on mahdollista. Se on verissä: suvussa on paljon toimittajia ja äidinkielenopettajia.

Kokematon ei ole myöskään seuraaja, sillä Joni Leinonen ehti kolmen viikon kesäsetelijaksonsa aikana tehdä useampia gallupeja ja nimipäiväjuttuja.

– Kesätöistä jäi hyvät kokemukset. Tämä on hieno mahdollisuus, Leinonen iloitsee vakituisen avustajan pestistään.

Nimipäiväjuttujen tekoa hän pitää erityisen mielenkiintoisena, sillä silloin toimittaja tapaa ennestään tuntemattoman henkilön.

– Nimipäiväjuttuja tehdessä oppii tuntemaan uusia ihmisiä. Gallup tehdään niin, että mietitään kysymys valmiiksi ja lähdetään kyselemään. Hyvänä päivänä neljä vastaajaa saa kysymällä kymmeneltä ihmiseltä, Joni Leinonen selvittää prosessia ja toivoo, että ihmiset vastaisivat gallupkysymyksiin avoimin mielin.

Keväällä peruskoulutaipaleensa päättänyt Leinonen jatkaa opintojaan Koulutuskeskus Jedun Ylivieskan yksikössä media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon parissa. Tulevaisuuden haaveammatti on vielä epäselvä, mutta toimittajan, erityisesti tekniikkaa testaavan toimittajan, ammatti on yksi kiinnostava vaihtoehto. Koulussakin tarjolla on monta linjaa, mistä valita.

16-vuotias nuorimies uskoo, että naapuripaikkakunnalla koulussa kulkemisen ja lehtijuttujen tekemisen yhdistäminen ei tuota ongelmia.

– Pitää suunnitella ajankäyttöä, mutta uskon, että hyvin se onnistuu.

#