maanantai 27.1.2020 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ensi viikolla vietetään koko perheen polkufestareita – Pyssymäki Extreme Polkujuoksu sai Super-etuliitteen ja entistä monipuolisemman sisällön

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
Ke 7.8.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pyssymäellä on viime vuosina vietetty polkujuoksufestivaaleja kahteen otteeseen, mutta tänä vuonna kaksi perinteistä syystapahtumaa on niputettu saman katon alle.

Ensi viikolla järjestettävässä Super PEP 2019:ssä juostaan eri pituisia matkoja aina viidestä kilometristä 171 kilometriin. Kilpailunjohtaja Jari Jyrkkä kertoo, että tapahtumaa on haluttu viedä entistä enemmän perhetapahtuman suuntaan.

– Viime vuonna kokeilimme junioreiden puuharataa, jota 4H tulee taas pitämään. Lisäksi lapsille on tarjolla poniratsastusta. Tapahtuma on tänä vuonna toiminnallisempi, ei vain liikunnallinen, Jyrkkä sanoo.

Super PEP on periaatteessa kaksipäiväinen, mutta käytännössä perjantaina ohjelmassa on kilpailupuolella vain pitkänmatkalaisten lähtö. Muut matkat ja oheisohjelmat ovat lauantaina.

Kilpailutunnelmaan virittäydytään kuitenkin jo perjantai-iltana, jolloin Mikael ja Sari Heerman pitävät ilmaisen polkujuoksuaiheisen luennon. Mikael Heerman kertoo muun muassa maailman raskaimpana pidetystä ultrajuoksukilpailu Barkley Marathonsista, jolle hän on Yhdysvaltojen Tennesseessä osallistunut.

– Moni kilpailija tulee paikkakunnalle jo perjantaina. Lisäksi halusimme tarjota paikallisille harrastajille huipputason luennoitsijan. Mikael myös osallistuu lauantaina 57 kilometrin kisaan, Jari Jyrkkä kertoo.

Lauantaina kisa-alueelle tulee erilaisia myyntipisteitä. Hokalta tulee paikalle kenkäesittelijä, ja myös Urheilupiste Anttila on läsnä Pyssymäellä.

Pyssymäki Extreme Polkujuoksu järjestetään nyt viidettä kertaa. Ennakkoilmoittautumisia on kertynyt viime vuoden tahtiin. Silloin lopullinen osallistujamäärä oli lähes 150. Ennakkoilmoittautuminen päättyy torstaina 8. elokuuta.

Järjestäjillä on kuitenkin hyvin tiedossa, että kisapäivän sää vaikuttaa lopulliseen määrään jopa kymmenillä osallistujilla.

– Extreme-urheilussa eli pitkillä matkoilla ei ole säävarausta, Jyrkkä naurahtaa.

Pyssymäeltä lähtevä Iso-Sydänmaan reitti on vuosien saatossa opittu tuntemaan ”Suomen hitaimpana reittinä”. Kuiva kesä on kuitenkin kuivattanut myös reittiä, jonka lisäksi sitä on raivattu, joten reittiennätykset ovat vaarassa. Niiden haltijat Jaakko Eskelinen ja Mia Tuoriniemi ovat taas paikalla.

– Toki tässä on vielä aikaa, eli jos ensi viikolla sataa, reitti ehtii kyllä kastua. Tällä hetkellä pohja on kuivuuden takia kova, ilmoittautumisia vastaanottava Tuomo Junttila toteaa.

Suomen pisimpään polkujuoksukilpailuun eli Super PEP:n 171 kilometrille on loukkaantumisten ja muiden perumisten jälkeen tulossa puolenkymmentä juoksijaa, mukaan lukien järjestävän seuran Onni Vähäaho.

– Pidemmillä matkoilla ennakkoilmoittautuneilla kilpailijoilla on GPS-seuranta, jota voi seurata tapahtuman Facebook-sivun kautta tai Pyssyhovissa, Jari Jyrkkä mainitsee.

Reitin kolmeen kertaan on kiertänyt vain yksi mies, Mika Leppälä. Hän on tänä vuonna taustajoukoissa.

– Reittiä on merkattu heijastavalla nauhalla, joten sen pitäisi pimeässäkin erottua paremmin. Pimeää ei tosin ole kuin nelisen tuntia yön aikana, Tuomo Junttila pohtii.

– Nythän tapahtuma on kuukautta aikaisemmin kuin aiempina vuosina, joten kisan aikana on enemmän valoisaa aikaa, ajanotossa puuhaileva Joonas Jyrkkä huomauttaa.

Polkujuoksun suosion kasvusta on puhuttu jo monta vuotta. Vieläkö kasvu jatkuu vai joko rajat ovat tulleet vastaan?

– Ainakin meidän reitillämme käyttäjämäärät vain kasvavat, sekä juoksijoiden että maastopyöräilijöiden osalta. Rukan Karhunkierrokselle on 3 000 paikkaa ja se myytiin nytkin loppuun, Jari Jyrkkä havainnollistaa ja samalla iloitsee, että myös PEP on saanut näkyvyyttä valtakunnallisilla palstoilla.

Super PEP 2019

Kaksipäiväinen polkujuoksutapahtuma, johon on yhdistetty Pyssymäki Extreme Polkujuoksu ja Pyssymäki Ultra Festival.

Kilpaillaan Nivalan Pyssymäen maastoissa 16.–17. elokuuta. Järjestävä taho Nivalan Polku ry.

Kilpailumatkoina 5, 7, 12, 26, 57 ja 171 kilometriä. Viisi kilometriä tarkoitettu vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneille. Seitsemän kilometrin matka on ”hupisarja”, johon voi osallistua esimerkiksi koko perheen voimin. Lapsille tarjolla myös puuharata sekä poniratsastusta.

Perjantain iltaohjelmassa on ilmainen ja kaikille avoin Mikael ja Sari Heermanin polkujuoksuaiheinen luento.

Kaikki osallistujat saavat palkinnon, lämpimän ruoan sekä huollon matkan varrella. Palkintoseremonioissa palkitaan kaikkien sarjojen kolme parasta. Palkinnot jakaa tuore SM-hopeamitalisti Miika Tenhunen.

Pitkien matkojen reittiennätykset: 57 kilometriä naiset Mia Tuoriniemi 7.16.08 ja miehet Jaakko Eskelinen 5.16.45, 171 kilometriä miehet Mika Leppälä 27.14.

#