maanantai 27.1.2020 | 10:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustan puheenjohtajan paikkaa tavoittelevat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni esittäytyivät Nivalassa ilman suuria näkemyseroja. Kärkiehdokkaat ovat hyvin tasaväkisiä.

Risto Puolimatka Nivala-lehti
Su 11.8.2019 klo 17:00 [päivitetty su 17:04]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Varatut tuolit eivät riittäneet Nivalan Nuorisoseuralla, kun alueen keskustaväki oli saapunut tenttaamaan puolueen puheenjohtajaehdokkaita. Tuoleja kannettiin saliin lisää, ja loppujen lopuksi puolustusministeri, kansanedustaja Antti Kaikkosella ja elinkeinoministeri, kansanedustaja Katri Kulmunilla oli 150-päinen yleisö.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan itselleen Kouvolan puoluekokouksessa syyskuun 7. päivänä, ja kärkiehdokkaiden kannatus on hyvin lähellä toisiaan. Valittavana on mies tai nainen, kokemusta tai tuoreutta. Maaseudun Tulevaisuuden tekemän kyselyn mukaan keskustaväestä 41 prosenttia on Kaikkosen takana ja Kulmunia heistä tukee 40 prosenttia.

– Erikoista olisi, jos oltaisiin eri mieltä joka asiassa, sanoo Kulmuni haastattelussa.

– Siinä on medialla työtä, sanoo puolestaan Kaikkonen, kun häneltä kysyy missä ehdokkaat eroavat toisistaan.

Nivalan yleisötilaisuus ei tuonut aplodien määrästä päätellen suuria eroja kannatukseen. Molemmat keräsivät kättentaputuksia kovin tasavahvasti.

Myös Nivalan keskustajohdossa kannatusta löytyy kummallekin ehdokkaalle. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jarmo Pihlajaniemi tunnustautuu tilaisuuden jälkeen Kulmunin kannattajaksi.

– Se selvisi nyt. Kulmuni on raikas, nuori ihminen, jota puolue kaipaa. Mutta ei ole helppo valinta. Valitaan kumpi tahansa, paras valitaan, Pihlajaniemi sanoo.

Nivalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Vuolteenaho puolestaan on Kaikkosen miehiä.

– Olin aluksi vähän Kaikkosen kannalla ja nyt selvemmin, Vuolteenaho sanoo Nivalan yleisötilaisuuden jälkeen ja selventää vielä, että hänen näkemyksensä ei ole sukupuoli- eikä ikäkysymys..

Yleisötilaisuudessa puheenvuoroja jakanut Keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruohola pyysi ehdokkaita listaamaan kolme teesiä, joilla he hakevat puheenjohtajuutta. teeseistä oli turha etsiä ehdokkaita isommin erottavia tekijöitä niistäkään.

Kulmuni haluaa luoda toivoa niin ahdistusta kuin epätoivoakin vastaan ja haluaa Keskustan olevan ei vain kansanliike vaan myös toivon liike. Kaikkonen puolestaan haluaa palauttaa keskustaväen itseluottamuksen ja tuoda puolueeseen enemmän toimintaa ja vähemmän byrokratiaa ja päivittää vanhat arvot 2020-luvulle sopivalla viestillä.

Yleisökysymyksissä tiedusteltiin ehdokkaiden kantaa muun muassa turvetuotantoon. Kaikkonen haluaa keksiä turpeelle uusia käyttökohteita polton sijaan, Kulmuni taas pitää turvetta parempana polttoaineena kuin kivihiiltä.

Kinnulasta paikalle saapunut Samuel Demarco, nuorisovaltuuston puheenjohtaja kysyi ehdokkailta, miten he parantaisivat maaseudun nuorten asemaa. Kulmuni haluaa parantaa sähköisiä yhteyksiä ja toivoo kuntien ottavan aktiivisesti nuoria mukaan päätöksentekoon. Kaikkonen mainitsi kevytautolainsäädännön ja tunnusti samalla, että nuorten asiat ovat liian harvoin politiikan kärkihankkeita.

Sekä Kaikkonen että Kulmuni ovat ministereinä ensikertalaisia. Kumpikin sanoo haastattelussa, että ovat olleet yhteydessä edeltäjiinsä, Kulmuni oman puolueen Mauri Pekkariseen ja Kaikkonen perussuomalaisten Jussi Niinistöön.

– Hyvin tiiviisti tehdään kyllä Maurin kanssa yhteistyötä, Maurilta tulee aina hyviä neuvoja, Kulmuni sanoo.

– Pyysin hänet aika pian lounaalle sen jälkeen, kun minut oli valittu puolustusministeriksi, Kaikkonen sanoo Jussi Niinistöstä.

Keskusta rämpii kannatuksensa alamaissa, jos kohta aivan viime aikoina se on jo vähän noussut aallonpohjasta. Kumpikin ehdokkaista sanoo, ettei yksin puheenjohtaja saa puolueen kannatusta nousuun, vaan se on tehtävä suuremmalla joukolla.

Antti Kaikkonen, 45

Puolustusministeri, kansanedustaja vuodesta 2003

Asuinpaikka: Tuusula

Koulutus: valtiotieteiden kandidaatti

Sotilasarvo: kapteeni

Kielitaito: suomi, englanti, ruotsi, saksa (perusteet), ranska (alkeet)

Harrastukset: jalkapallo, sähly, lukeminen, kuntoilu, kulttuuri

Yleisökysymys, poliittiset esikuvat: Kyösti Kallio ja Johannes Virolainen

Katri Kulmuni, 31

Elinkeinoministeri, kansanedustaja vuodesta 2015

Asuinpaikka: Tornio

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri

Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska

Harrastukset: teatteri, kävely, television ajankohtaisohjelmat

Yleisökysymys, poliittiset esikuvat: Kerttu Saalasti

#