tiistai 7.7.2020 | 22:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalalaistaitelija pohtii, voiko vammaisten ja koirien taidenäyttelyillä olla melkein sama nimi. Anu Elovaaran Erityisen rakkaat oli ensin ja nyt Erityiset rakkaat Tillarin uutuusnäyttelyssä.

Risto Puolimatka
Su 8.9.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Taiteilija Anu Elovaara miettii uuden näyttelynsä avajaisten alla kahta teemaansa, mitä hän on viime aikoina maalannut. Ne ovat erityisen rakkaat ja erityiset rakkaat. Ja se mietinnän paikka: voiko näyttelyn nimi olla melkein sama, kun toisessa on vammaisia ja toisessa lemmikkikoiria.

– Vaarallinen asia. Minulle sanottiin, että tee samalla nimellä, mutta ei voi, koska erityisen rakkaat -taidekokonaisuus tunnetaan vammaisista malleistaan, Elovaara sanoo.

Ja näin koiria kuvaavan Tillarigalleriassa esillä olevan näyttelyn nimeksi tuli Erityiset rakkaat.

Näyttely syntyi Facebookissa tehdyn kyselyn pohjalta. Elovaara pyysi ihmisiltä kuvia ja tarinoita ilmeikkäistä lemmikeistä ja lupasi maalata ne kaikki. Kuvavyöry olikin yllättävä. Hän sai 200 koirakuvaa ja kaikkien niiden tarinat kaupan päälle.

– Eipä ollutkaan niin helppoa, hän joutuu pohtimaan lupaustaan.

Nyt urakka on noin puolessa välissä, ja loppujen maalaamiseen menee loppuvuosi. Tillarin näyttelyssä on viitisenkymmentä koiraa.

Koirat eivät jää vain Tillarin näyttelyyn. Elovaara aikoo työstää niistä kirjan, ja siihen tulevat mukaan tarinat, jotka ovat kuvien takana. Tarinoita on niin elävistä kuin jo kuolleistakin lemmikeistä. Tillarin näyttelyssä koirat ovat "vain" kuvina.

Elovaara on maalannut aiemmin akryylillä, mutta koiriin hän löysi 20 vuotta sitten hautaamansa vesivärit, eli ne ovat akvarelleja. Akryyliin verrattuna akvarelli on raaempi, sillä akvarellia ei voi korjata, vaan tekniikan takia teoksen on oltava kerrasta oikein.

– Taiteilijan pitää aina uudistua, Elovaara sanoo.

Tätä ennen Elovaaran malleina ovat olleet pääosin ihmiset.

Erityisen rakkaat eli vammaiset saavat olla nyt jonkin aikaa tauolla. Elovaara sanoo yhdeksi syyksi sen, että erityisen rakkaissa mennään hyvin lähelle ihoa, hyvin henkilökohtaisiin asioihin, eivätkä kaikki ole niihin valmiita lähtemään itse tai läheistensä kanssa. Elovaara palaa vielä uuden näyttelyn nimeen:

– Saattaa se joitakin närkästyttääkin. Mutta vaikka nimet ovat lähellä toisiaan, ne ovat silti eri asia, hän perustelee.

Viime ajat Elovaaraa ovat työllistäneet erityiset ja erityisen rakkaat, mutta ohessa on ollut muutakin. Hän on hiljan valmistunut draamaohjaajaksi Jyväskylän yliopistosta.

Arjen vievät juuri 18 vuotta täyttänyt vaikeavammainen Roni ja kaksivuotias Luca-Anton. Kaiken tämän ohella hän antaa kiitoksen puolisolleen ja sanoo, että yksin ei jaksaisi ja taide kulkee kaiken rinnalla.

Elovaara on myös Nivalan kaupunginvaltuuston varajäsen ja muun muassa tarkastuslautakunnan jäsen perussuomalaisten joukoissa. Hän mietiskelee, onko politiikassa jotain samaa kuin draamassa ja päätyy summaamaan:

– Hymyä ja iloa ja hurttia huumoria.

Erityiset rakkaat on esillä Tillarigalleriassa 25. syyskuuta saakka.

Taiteilijan pitää aina uudistua.

#