tiistai 13.4.2021 | 18:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Lauri Gummeruksen motivaatio fyysisesti ja henkisesti vaativaa hiihtoammattilaisen uraa kohtaan loppui – Nyt nivalalainen käy töissä, haaveilee metsätalousinsinöörin ammatista ja hiihtää ilokseen

Eetu Kupulisoja
To 19.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan liikuntakeskus Uikon kokoushuoneessa istui torstai-iltapäivänä helpottunut mies. Olemuksessa ei kuitenkaan painanut väsy, vaikka takana oli aamuvuoro uudessa työpaikassa sinkkipuolen pintakäsittelijänä.

Maastohiihtäjä Lauri Gummerus oli koonnut yhteistyökumppaninsa kokoon niputtaakseen ammattilaisuransa ja kertoakseen, miksi hän päätti 23-vuotiaana siirtyä urheilijaelämästä siviilimaailmaan.

– Päätös syntyi pitkän pohdinnan päätteeksi. Sain tehdä sitä, mistä olen aina tykännyt, enkä vaihtaisi päivääkään pois. Siitä tuli kuitenkin työ ja liki ainoa asia elämässä, Gummerus pohti lopettamispäätöksen taustoja.

Nivalalaisen uralle mahtui myös terveysongelmia yhden hiihtäjän tarpeisiin. Ja jos on urheilumaailman huipulle kapuaminen raskasta fyysisesti, ei henkinen taakka ole ainakaan sen kevyempi. Ammattiurheilijan päivät toistavat itseään treenin, ravinnon ja levon pyhän kolminaisuuden täyttäessä arjen ja pyhät.

– Nyt olen vapaa, enkä ole sidoksissa mihinkään. Työ tuo uutta tuulta elämään. Jos nyt lähtisi kisaamaan, olisi se varmasti helpompaa. Nautin urheilusta, mutta se on raadollinen maailma, jos tulee esimerkiksi flunssa. Suoritukseen vaikuttaa niin moni asia.

Helppo paikka ei ollut myöskään lopettamisesta ilmoittaminen, mutta lähipiiri on ollut hiihtäjän tukena, ja palaute on ollut positiivista.

Urheilu-uransa huippukohdaksi Lauri Gummerus nostaa vuoden 2016 nuorten MM-kisat Romaniassa ja siellä 10 kilometrin perinteisen seitsemäs sija. Kisatapahtumia paremmin ovat jääneet olosuhteet: lämpömittari näytti toistakymmentä plusastetta, lunta ei juuri ollut ja aikataulukin muuttui lennossa.

Nuorten MM-kisoissa Gummerus hiihti useampaan otteeseen, mutta viime talven Lahden kisoihin häntä ei valittu. Maailmancupissa Gummerus edusti Suomea kerran: legendaarisella Holmenkollenin viidelläkympillä.

Vaikka Gummerus on urallaan nähnyt paljon Suomea ja monia muitakin maita, aikoo hän asettua pysyvästi kotiseuduilleen Nivalaan. Pintakäsittelijän työ tuskin on eläkevirka, sillä miehen unelma-ammatti on metsätalousinsinööri.

– Siinä saisi kulkea luonnossa ja talvella liikkua metsäsuksilla, aivan unelmahommaa. Yhteishaku tulee keväällä, mutta kartoitan mahdollisuuksia opiskella mahdollisuuksien mukaan etänä.

Kuten todettua, Gummeruksen ammattilaisura on ohi, mutta lopullisesti sukset eivät ole naulassa - päinvastoin. Suunnitelmana on kiertää kevättalvella kotimaan kisoja ja oman alueen kansallisia.

Päätähtäin on loppiaisena kotimaisemissa, Nivalan Pyssymäellä hiihdettävä maakuntaviesti. Sinne Gummerus tähtää kahdessa roolissa: hiihtäjänä sekä järjestelyorganisaation talkoolaisena.

– Ankkuriosuus olisi mukava hiihtää. Tänä vuonna kun joutui avausosuudelle, Gummerus naurahti Nivalan Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtajan Juhani Kumpusalon suuntaan, joka Haapajärvellä ankkuroi Nivalaa.

Seuratasolla Gummerus jatkaa Puijon Hiihtoseurassa, johon hän siirtyi reilu vuosi sitten. Mikäli suksi kulkee, on nivalalaisen siis mahdollista päästä mukaan esimerkiksi SM-viesteihin Iivo Niskasen joukkuekaveriksi.

Nuoria hiihtäjiä Gummerus on aina auttanut ja neuvonut mielellään. NU:n kanssa ei ole vielä käyty tarkempia keskusteluja, mutta Gummerus ei sulje pois mahdollisuutta alkaa valmentaa Nivalan nuoria.

#