maanantai 28.9.2020 | 16:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kaipaa Tupalan nurkilla aamutreenejä työelämäänkin

To 24.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kävin viime torstaina Nivalan harrasteakatemian aamutreeneissä. Monenlaisia juttukeikkoja on vuosien varrella tullut kierrettyä, mutta akatemian aamutreenit olivat yksi mieluisimmista sisällön, ajankohdan ja osallistujajoukon vuoksi.

Senhän tietävät kaikki, että liikunnan harrastaminen heti aamusta tuo monelle virtaa ja hyvää oloa koko päiväksi. (Kaikille liikunnasta ei tosin ollenkaan tule hormonaalista hyvää oloa, mutta se on kokonaan toinen tarina.)

Toimittajalle hyvän olon saamiseen riitti jo se, että meni aamusta tekemään töitä paikkaan, jossa muut harrastivat liikuntaa. Ja sekin on suhteellinen käsite, kuinka ”aamu-treeniksi” tuota suoritustani voi nimittää, kun sain raahattua itseni lukion saliin noin puoli yhdeksän aikoihin... Monet kun menevät esimerkiksi Nivala-lehden aamu-uinnille jo kuudelta. Hattua ylös heille.

Kaikenlainen liikunta tuppaa saamaan aikaan hyvää oloa, mutta parhaimmillaan liikkuminen on yhteisöllistä puuhaa. Se välittyi myös akatemian aamutreeneistä. Porukan välillä vallitsi upea yhteishenki, vaikka joukko oli hyvin heterogeeninen: eri-ikäistä väkeä eri oppilaitoksista.

Ei ole lainkaan tuulesta temmattua, kun moni valmentaja kehottaa hankkimaan treenikaverin - se kun kuulemma potkii myös itseä eteenpäin.

Minä en esimerkiksi ole koskaan saanut itseäni tekemään kuntopiiriä kotosalla aamulla ennen töihin lähtöä, mutta jos päivänsä voisi aloittaa sählypeleillä 10–15 henkilön porukassa, tuskin olisi suuriakaan ongelmia motivoida itseään lähtemään mukaan.

Voi kun joku kehittelisi jotain sellaista myös työelämään. Aamu-uintiin tai kuntosalille voi toki sopia lähtevänsä kaverin kanssa, mutta meille joukkuelajisieluille olisi poikaa, jos pääsisi harrastamaan myös suuremmassa porukassa.

Tällä hetkellä toki tilakysymys tulee nopeasti vastaan, mutta toivottavasti mahdollisimman pian valmistuva palloiluhalli helpottaa sitä huomattavasti.

Kun halli on pystyssä, ehdotan, että joku taho organisoi työssäkäyvien palloiluvuoron seitsemästä kahdeksaan. Lupaan ostaa sinne kausikortin.

#