maanantai 21.9.2020 | 00:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Harri Sailas Nivala-lehden kolumnissa: Mitkä pelisäännöt Veikkaus tekee peliriippuvaiselle?

Ti 29.10.2019 klo 20:55 | päivitetty ti 20:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kukapa 60-70-luvuilla nuoruuttaan elänyt ei muistaisi pajatsoja. Tuolloin liki joka ainoan kyläbaarin seinällä oli tämä lasivitriiniä muistuttava uhkapeli, joka aluksi 20 pennin, sitten 50 pennin panoksilla houkutteli baarissa kävijöitä oman onnensa kokeiluun.

Niinpä mekin, silloin Nivalan rippikouluikäiset poikakossit, kolikko hikisessä nyrkissämme jonotimme Mari-baarissa vuoroamme ”jassolle”. Täysosumalla keskelle saattoi tuolloin yhdeksänkertaistaa 20 pennin alkupanoksensa. Laitontakin se taisi olla (en muista silloisia ikärajoja), ja lähes aina luovutimme vuoron seuraavalle tyhjin käsin.

Yritimme omaksua vanhemmilta pelaajilta temppuja lantin kierteestä ja pelin kovakouraisesta koputtelusta – jopa niin, että baarin omistaja Helvi kävi heristämässä sormeaan pettymystään laitteeseen purkaville pojille. Yhtä suosittu oli kolikkoja nielevä kuulapeli, flipperi, josta tosin ei herunut rahaa, mutta kylläkin ajanvietettä ja keskinäistä kisailua piste-ennätyksistä.

Hurjan pitkä on matka tuon ajan ”peliautomaateista” nykyisiin tietotekniikalla ohjattuihin, monipuolisesti ääntä ja valoa sylkeviin myllyihin, joita maasta löytyy 18 500. Mutta perusidea ei ole muuttunut: viettelevästi vilkuttava kone houkuttaa sinua kaivelemaan taskunpohjia. Näistä taskunpohjista syntyy sitten miljardien rahavirta ja Veikkaus Oy:lle lähes miljardin pelikate, joka kuluilla vähennettyinä jaetaan yleishyödylliseen tarkoitukseen muun muassa tieteelle, taiteelle ja urheilulle.

Ja mikäs siinä – paitsi, että… Veikkauksen mainonnasta alkanut keskustelu on karulla tavalla paljastanut kipukohtia, joita on vaikea sivuuttaa. Niistä tulehtunein on peliriippuvuus. Se on alkoholismiin verrattavissa oleva addiktio, joka aiheuttaa uhrille ja hänen läheisilleen taloudellisia ongelmia, velkaantumista, vararikkoja, perhesuhteiden särkymistä ja jatkuvaa häpeäntunnetta. Järkipuhe ei auta. Peliriippuvalle on turha selittää, että pitkällä tähtäimellä kaikki paljon pelaavat varmasti häviävät tai että pelihäviö tänään ei johda yhtään parempiin voittotodennäköisyyksiin huomenna. Kysymys on sairaudesta aivan kuten alkoholismissa.

Pysäyttävä piirre on esimerkiksi se, että eniten pelaavat häviävät vuosittain kymmeniä tuhansia. Ja se, että eniten suhteellisesti ja määrällisesti rahaa käyttävät ne, joilla siihen on vähiten varaa. Unohtamatta sitä, että pelikoneita sijaitsee suhteellisesti enemmän alueilla, joissa työttömien, vähävaraisten ja eläkeläisten osuus on suuri.

Veikkauksen perustehtävä on hillitä pelihaittoja. Yhtä selvää on, että pelaamisen himo ei ole Veikkauksen syy. Pelihimon tyydyttäminen ja haittojen minimointi on vaikea tasapainotehtävä. Siinä Veikkaus voi onnistua vain jumppaamalla koko ajan vastausta kysymykseen, miksi se lopulta on olemassa.

Pelituotot päätyvät sinänsä hyviin tarkoituksiin eikä Veikkaus jaa niitä, vaan poliitikot. Pelaamista on päätetty eri keinoin rajoittaa, mikä taas vähentää yleisen hyvän tekemisen mahdollisuuksia. Siksi koko kysymys on poliittisille päättäjille erityisen hankala. Rahan lähteisiin liittyvät ongelmat ovat heillä tiedossa. Tomera puuttuminen niihin taas näkyy jakovarassa ja lähettää ikäviä viestejä pelituottoihin oman toimintansa perustaneille. Suota siellä ja vetelää täällä.

Pelihimon tyydyttäminen ja haittojen minimointi on vaikea tasapainotehtävä.

#