maanantai 28.9.2020 | 14:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta vaaditaan lisää elävän musiikin konsertteja Nivalaan

To 28.11.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olin Henna-Maija Vannemaa Quartetin levynjulkistuskeikalla Kerttulassa. Niin oli satakunta muutakin.

Olin hyvin, hyvin vaikuttunut. Tiesin toki jo ennen konserttia, mitä tuleman pitää. Siis teoriassa.

Suomalaista kansanmusiikkia, jazzia, tangoa, Piazzolaa, totta kai Vannemaata itseään, hänen sävellyksistäänhän levy koostuu, olin saanut kuulla ennakkoon. Juuri sitä se oli ja niin kaunista, omaperäistä ja loistavalla tavalla esitettyä.

Yhtä asiaa jäin miettimään. Onko meillä tässä jokilaaksossa joku aivan oma ja omintakeinen ääni? Jotain niin samaa olen kuullut aiemmin haapajärvisen Anssi Tikanmäen sävellysten perusvireestä.

Orkesterin soittoa oli iso ilo seurata. Sen jäsenet olivat vuorovaikutuksessa toisiinsa, katsoivat ja kuuntelivat, mitä muut tekevät. Ja välillä taas silmät kiinni, musiikin vietävänä.

Konsertin jälkeen vaihdoin jokusen sanan Jokilaaksojen musiikkiopiston rehtorin Heidi Veikkolan kanssa. Esitin toiveeni, että kyllä elävää musiikkia joutaisi saada Nivalaan enemmän. Veikkola ei vastustanut ajatusta, päin vastoin.

Kerttula on hyvä jos kohta melko pieni paikka. Niva-Kaijan koululla on nouseva auditorio, jonka lavalle mahtuu jo kohtuullisen kokoinen klassisen musiikin orkesteri. Kirkossa saadaan kohta kuulla muun muassa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria.

Henna-Maija Vannemaa Quartetin levynjulkistuskonsertin syntyhistoria on mukava kertoa julki. Vannemaa otti yhteyttä Nivala-lehteen ja kysyi, voisiko lehti jollain tavalla sponsoroida tapahtumaa. Itse luonnollisesti ajattelin sitä kautta, että konsertti ansaitsee siitä ennakkoon tehdyn jutun. Myyntipuoli mietti ilmoituskustannuksiin osallistumista, mutta tätä lehteä kustantavan KPK Yhtiöiden kustannusliiketoiminnanjohtaja Alpo Ohtamaa tuli siihen tulokseen, että eiköhän järjestetä koko konsertti 70-vuotiaan Nivala-lehden juhlavuoden hengessä.

Ohtamaa sanoi konsertin jälkeen kiitossanoissaan, että mukaan lähtö ei ollut vaikeaa, sillä Vannemaa on ollut aina hyvä kumppani konsernille ja on tehnyt sen eteen usein töitä. Ja melko monesta suusta todettiin kiitosten jälkeen, että varmasti saimme kaikki osapuolet tästä yhteistyöstä hyötyä itsellemme.

#