maanantai 28.9.2020 | 14:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Miika Tenhusen ensi vuoden kovana tavoitteena ovat Pariisin EM-kisat – Kisarajan alittaminen vaatii yhdeksän sekunnin ennätysparannusta, johon juoksija uskoo vakaasti

Eetu Kupulisoja
Ma 2.12.2019 klo 16:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Estejuoksija Miika Tenhusen kilpailukalenterissa seisoo päivämäärällä 28.8.2020 3000 metrin esteiden alkuerät yleisurheilun EM-kilpailuissa Pariisissa.

EM-kisaraja on lukemissa 8.45 ja Tenhusen tänä vuonna juoksema ennätys on 8.54, eli vauhdin pitäisi parantua yhdeksän sekuntia, jotta paikka Pariisiin aukeaa.

– Se on kova tavoite, mutta uskon, että siihen on kaikki mahdollisuudet. Sitä kohti lähdetään nyt tosissaan, Tenhunen vakuuttaa.

Uusi harjoituskausi tavoitetta kohti alkoi jo lokakuun puolivälissä. Harjoituskilometrejä on tarkoitus kerryttää vuoden aikana noin 5 600. Harjoituskertoja viikossa on tutusti 10–12, tehoviikoilla 12–14.

– Keskimäärin viikossa on noin 11 harjoitusta. Sama harjoitusmäärä säilytetään kisakaudellakin, mutta kilometrimääriä pienennetään ja laatua nostetaan. Juhannuksesta alkaa vielä kolmen viikon harjoituskausi ennen kisakautta, valmentaja ja isoisä Kari Tenhunen kertoo.

Miika Tenhuselle kertyi viime kaudella 5374 harjoituskilometriä. Tämän syksyn kelit ovat pakottaneet tekemään valtaosan treeneistä matolla, mutta juoksijan onneksi siihenkin on Nivalassa hyvät olosuhteet.
Eetu Kupulisoja

Mennyt kausi oli Miika Tenhusen osalta kaikin puolin ja kaikin matkoin onnistunut. Hän paransi ennätystään peräti kuudella matkalla eli kaikilla, joihin hän osallistui. Kohokohta oli Kalevan Kisojen kakkossija leipälajissa 3000 metrin esteissä.

Erilaiset vaivat, jotka ovat tulleet Tenhuselle hänen urallaan tutuiksi, vaivasivat kuitenkin harjoituskautta. Niiden ja sairastelujen vuoksi juoksija ei kilpaillut hallikaudella ollenkaan.

Uutena ohjelmassa olivat ulkomaanleirit, jollaisia on ohjelmassa tälläkin kaudella. Etelä-Afrikan Dullstroomiin Tenhunen lähtee heti joulun jälkeen kuukaudeksi, Yhdysvaltain Arizonassa sijaitsevaan Flagstaffiin maalis-huuhtikuussa viideksi viikoksi. Paikat ovat samat kuin viime kaudella.

– Vaikka Flagstaffin edellinen korkeanpaikanleiri osin epäonnistuikin vaivojen vuoksi, oli leireistä hyötyä ja niidenkin kautta tuli tasonnousua. Vaivat kasvattivat luonnetta, ja edellissyksynä laaditut tavoitteet tulivat täyteen, Miika Tenhunen muistuttaa.

Kesän kisakausi meni hyvin ja syksyn Nivalan Urheilijoiden mies on saanut harjoitella suunnitellusti.

– Tulosta kyllä tulee, kun urheilija on terveenä.

Miika ja Kari Tenhunen kiittävät vuolaasti tukijoiden merkitystä ammattimaisen harjoittelun toteuttamisessa.
Eetu Kupulisoja

Uutena apuvälineillä Tenhusilla on laktaattimittari, jolla voidaan sykemittaria tarkemmin seurata harjoitusten rasittavuutta ja urheilijan kehittymistä.

Mikäli esimerkiksi huomataan, että laktaattitasot ovat saman harjoituksen lopussa alhaisemmat kuin edellisellä kerralla, voidaan päätellä kunnon nousseen ja seuraavaan samanlaiseen harjoitukseen nostaa vauhtia.

– Vammat tulevat ylirasitustilan seurauksena. Olemme pyrkineet kehittymään niiden estämisessä, Kari Tenhunen sanoo.

Valmentaja-Tenhunen on tyytyväinen muun muassa niin kutsutun rytminäön paranemiseen harjoittelun myötä. Sillä tarkoitetaan estejuoksijan jalan optimaalista osumista "lankulle" esteen molemmin puolin.

Loppukirikykyä pyritään kehittämään entisestään rytminvaihdosharjoitusten myötä. Aiempi harjoittelu on sitä jo parantanut.

Tenhusen ammattimaisen harjoittelun mahdollistaa tukitiimi, jossa on tällä hetkellä mukana 15 tukijaa. Tukiryhmää koordinoiva Jukka Kukkola on hänkin ollut tyytyväinen suojattinsa otteisiin.

– Kun katsoin Miikan juoksua, tyyli näytti tosi hyvältä. Enää tarvitsee vain lisätä vauhtia, Kukkola opasti.

Miika Tenhusen ennätykset ja tulostavoitteet 2020

800m ennätys 1.57,71, tulostavoite ensi kaudelle 1.55

1500m ennätys 3.51,64, tulostavoite 3.49

3000m 8.16,60, tulostavoite 8.10

3000m esteet 8.54,96, tulostavoite 14.20

5000m 14.48,15, tulostavoite 8.45

10 000m maantiejuoksu 30.59

#