sunnuntai 9.8.2020 | 06:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskiajasta eivät näkökulmat lopu – Miekkailutarinoista, lohikäärmeistä ja "kaikenlaisista mörökölleistä" pitävä kuvittaja Pauliina Hannuniemi vie kävijät keskiaikamatkalle Tillarigallerian näyttelyssä

Eetu Kupulisoja
Ti 3.12.2019 klo 16:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Erikoistuminen on päivän sana. Sitä se on myös kuvittamisessa. Nivalalaiskuvittaja Pauliina Hannuniemi sanoo, että menestyäkseen kuvittaja on valittava, mihin keskittyy.

– Aihepiirin pitää olla tarkoin rajattu, että asiakasryhmä löytää luokse. Ostajan pitää tietää, mitä voi odottaa saavansa, taiteilijanimellä Pauhami toimiva Hannuniemi sanoo.

Hänen aihepiirinsä on keskiaika. Se on parhaillaan esillä myös Tillarigalleriassa, jossa avattiin maanantaina Hannuniemen esikoisnäyttely Kuvittelin matkan. Näyttely on esillä 18. joulukuuta saakka.

Nimi sisältää sanaleikin: työt ovat kuvituksia ja samalla mielikuvituksen tuotetta.

– Keskiaikafantasia on mieliaiheeni. Olen tykännyt fantasiakirjallisuudesta lapsesta asti, ja siinä tapahtumapaikkana on usein keskiaika, kertoo taiteilija, joka nimeää keskiaikasuosikeikseen miekkailutarinat, lohikäärmeet ja "kaikenlaiset mörököllit".

Vasemmalta ylhäältä alkaen Miekkatyttö, Taistoon!, Kukkasia vuorilla ja Miekkamies.
Eetu Kupulisoja

Aihepiirinä keskiaika on hyvin monipuolinen: se ei ole vain sitä, että prinssi ratsastaa uljaalla ratsullaan pelastamaan prinsessan hädästä.

– Joskus prinsessa voi pelastaa itse itsensä tai pelastaja voi olla vaikka lohikäärme. Näkökulmaa voi aina vääntää ja asetelmia voi kääntää päälaelleen. Vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkiksi tv-sarja Game of Thronesin suosio osoittaa, että keskiaikafantasia on maailmallakin kovassa huudossa.

Pauliina Hannuniemi opiskeli graafista suunnittelua Vantaalla. Pääkaupunkiseudulla kului yhteensä kymmenen vuotta opiskelujen ja töiden merkeissä, kunnes palasi kotipaikkakunnalleen Nivalaan. Nykyisin hän työskentelee freelancerina.

– Asiakkaat ovat ulkomaalaisia, joten yhteyttä pidetään netin kautta. Työtä voi tehdä missä vain, vaikka Nivalassa.

Hän ei usko kyllästyvänsä keskiaikaan aivan heti.

– Aina voi tehdä erilaista keskiaikafantasiaa. Joskus teen myös muuta, kuten merenneitoja ja yksisarvisia.

Nukkuvan kaupungin läpi.
Eetu Kupulisoja

Näyttelyn työt Hannuniemi on tehnyt omaksi ilokseen. Asiakastöitä ei ole Tillarissa näytillä.

– Näyttelyaikaa sopiessa ajattelin, että ehdin tehdä tänne vielä vaikka mitä. Tämä vuosi on kuitenkin ollut kiireinen asiakastöiden kanssa. Ne ovat vielä salassa pidettävää tavaraa, joten vaikka olen tehnyt töitä koko vuoden, mitään näytettävää ei vielä ole, taiteilija naurahtaa.

Suurin osa töistä on tehty digitaalisesti Adobe Photoshopilla, mutta näyttelystä löytyy myös jokunen vesivärityö. Kaikki näyttelyn työt ovat myynnissä.

Hannuniemi on iloinen, että sai pitää ensimmäisen näyttelynsä nimenomaan Nivalassa. Hän iloitsee myös siitä, että omien töiden näkeminen fyysisellä seinällä on paljon hienompi kokemus kuin niiden näkeminen Instagram-seinällä.

– Nykyään suurin osa töistä on olemassa vain digitaalisesti, eikä niitä näe fyysisinä objekteina.

Vasemmalla Aamu-usvan neito (ja kaveri) ja oikealla Lohikäärmeen sydän.
Eetu Kupulisoja

#