maanantai 24.2.2020 | 04:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Eetu Kupulisoja uskoo pääkirjoituksessaan, että nuorten lukutaito on tallella

Nivala-lehti
Ke 4.12.2019 klo 21:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiistaina hallituskriisin varjoon jääneet Pisa-tutkimustulokset olivat Suomelle torjuntavoitto. Näin kai voi sanoa, koska lukutaitoa painottaneiden kokeiden perusteella suomalaisnuorten lukutaito on laskenut kuudessa vuodessa maltillisesti ollen edelleen yksi OECD-maiden parhaista.

Toki pienikin lasku on huolestuttavaa. Kuten myös erot sukupuolten välillä: pojat kun saivat lukutaidossa huomattavasti tyttöjä huonompia pisteitä. Lähes kaksi kolmasosaa pojista kertoi lukevansa vain pakon edessä. Myös sosioekonominen tausta vaikuttaa lukutaitoon merkittävästi.

Kyösti Kallion koulun rehtorina neljännesvuosisadan toiminut Jukka Turunen toivoo, että lukutaitoa ja fyysisiä kirjoja arvostetaan korkealle myös tulevaisuudessa. Lukeminen on yksi niistä asioista, jotka ovat tällä hetkellä murroksessa. Kuten Turunenkin huomauttaa, lukea voi kirjan lisäksi myös sähköiseltä päätteeltä tai vaikka kuunnella äänikirjoja.

Kaikenlainen lukeminen edistää lukutaitoa. Vaikka kaunokirjallisuuden klassikot eivät nuorta nappaisikaan, tuskin siitäkään haittaa on, jos hän lukee netistä, suomeksi tai englanniksi, artikkeleita itseään kiinnostavista aiheista.

Kaikenlainen lukeminen edistää lukutaitoa.

#