sunnuntai 9.8.2020 | 05:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juttutuvan ahkerat emännät saivat ansaitsemaansa tunnustusta vapaaehtoisten päivänä – Moni toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, mutta lähes yhtä moneen kaivattaisiin mukaan lisää vapaaehtoisia

Eetu Kupulisoja
Su 8.12.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Palokunnat, seurakuntien diakoniatyö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti ja Nivalan Juttutupa. Siinä muutama esimerkki tahoista ja toimijoista, joiden toiminta pyörisi ilman vapaaehtoisten panosta.

Tuota panosta arvostettiin torstaina, jolloin vietettiin kansainvälistä vapaaehtoisten päivää.

– Vapaaehtoiset pyörittävät paljon sellaista toimintaa, jota ei ole mahdollista tehdä palkkatyönä. Ihmiset ovat nykyään koko ajan virkumpia, kun he pääsevät eläkkeelle, joten heillä on voimia lähteä vapaaehtoiseksi, miettii yksi Juttutuvan emännistä, Sirkka Knuuti.

Eläkeliiton Nivalan yhdistys muisti torstain kerhossaan Juttutuvalla vapaaehtoistyötä tekeviä emäntiään pinssein, kukin ja kunniakirjoin. Yhteensä emäntiä Juttutuvalla on toistakymmentä, mutta kuten niin moneen muuhunkin vapaaehtoisvoimin pyörivään toimintaan, lisääkin mahtuisi.

– Tänne saa tulla katsomaan, miltä näyttää. Me emme jaa vuoroja, vaan vapaaehtoiseksi voi tulla kerran viikossa, kerran kuussa tai vaikka kerran vuodessa, miten itse haluaa ja miten oma elämäntilanne antaa myöten.

Pullakahvit Juttutuvalla maksavat tavallisesti puolitoista euroa, mutta joskus kävijät yllätetään tarjoamalla ilmaiset kahvit.
Risto Puolimatka

Vapaaehtoisten päivänä Juttutuvan emäntänä oli Sirkka Knuutin lisäksi Leena Suvanto. Hän kuvailee vapaaehtoistyötä mukavaksi yhdessäoloksi, jonka kautta on saanut myös uusia ystäviä.

– Olen ollut Juttutuvalla emäntänä siitä asti, kun tämä avattiin, eli kolmen vuoden ajan. Aina on ollut mukava tulla. Näin leskenä on virkistävää lähteä tänne emännäksi, Suvanto toteaa.

Juttutuvalla vieraili torstaina myös Raudaskylän Kristillisen Opiston ALVA-hankkeen väkeä. Nimi on lyhenne sanoista Alueellisen vapaaehtoistoiminnan palvelurakenteen kehittäminen. Projektin tarkoitus on kehittää vapaaehtoistoimintaa yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Hanke on tehnyt yhteistyötä Juttutuvan kanssa perustamiskokouksesta alkaen. Juttutuvan nykytilaan he olivat hyvin tyytyväisiä.

Juttutuvalla on sen alusta asti ollut paljon aktiivisia vapaaehtoisia. Kuva 1-vuotissyntymäpäiviltä kahden vuoden takaa.
Eetu Kupulisoja

Juttutuvan toiminnasta vastaavan Yhteinen Tupa ry:n puheenjohtajana toimivalla Sirkka Knuutilla joukkoineen on paljon ideoita vastaisen varalle.

Tammikuussa alkamassa on kirjallisuuspiiri, jossa luetaan ja esitellään ennen kaikkea nivalalaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden tuotoksia.

Haaveissa on myös suurempi projekti, jonka avulla Juttutupa saisi työllistettyä jonkun nuoremman tekijän. Hyvä esimerkki on Ylivieskan Tuokiotuvan taustalla olevan Yhteisestä Ovesta ry:n toiminnanjohtaja Anne Isokoski.

Juttutuvan tärkein tehtävä on kuitenkin olla matalan kynnyksen kokoontumispaikka, johon kuka tahansa voi tulla kahvittelemaan ja rupattelemaan.

– Nykyään ei ole kyläilyperinnettä. Tämä korvaa sitä, kun tänne voi tulla ja kohdata muita ihmisiä. Tänäänkin kaksi iäkästä pikkuserkkua tapasi toisensa. Yksinäisiä on paljon, joten täältä löytyy puhekumppaneita. Se tuo virkeyttä, Knuuti sanoo.

Hän kiittää myös kaupunkia, joka tarjoaa Juttutuvalle tilat ja muun muassa hoitaa piha-alueita.

– Olisi tosi tärkeää saada lisää emäntäporukkaa, jotta toiminta saadaan pidettyä ennallaan tai jopa kasvatettua, Knuuti vetoaa.

Jää nähtäväksi, montako emäntää ensi vuoden vapaaehtoisten päivänä kukitetaan.

#